Johan Van den Driessche (N-VA) / Twitter

Verkiezingsdrukwerk: ecologisch onverantwoord, maar toch massaal rondgestuurd

Sommige mensen hebben geen enkel probleem met verkiezingsdrukwerk, anderen hebben een er een hekel aan. Maar waarom moet iedereen ze krijgen? Dave Sinardet, politicoloog aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), zat deze ochtend bij "De Inspecteur" op Radio 2 en kaartte het debat aan.

“Elke burger heeft recht op dezelfde informatie rond de verkiezingen”, zegt politicoloog Dave Sinardet. “Niet iedereen kijkt televisie, luistert naar de radio of zit op het internet. Het is belangrijk dat ook zij voldoende geïnformeerd worden”.

Mensen die geïnteresseerd zijn in de politiek hebben deze periode meer dan voldoende mogelijkheden om af en toe een kiesdebat te volgen op de radio of televisie. Dave Sinardet vindt verkiezingsdrukwerk dan ook "geen cruciaal onderdeel van ons democratisch proces.” Het is volgens hem dus niet noodzakelijk dat verkiezingsfolders verspreid worden.

Verkiezingsfolders hebben hoe dan ook wel nog steeds een effect. Politici die op huisbezoek gaan worden vaak aangesproken over de inhoud van de folders. Maar ze zouden ook een tegengestelde werking kunnen hebben. Sommige mensen geraken gefrustreerd door de hoeveelheid folders die ze binnenkrijgen.

Verkiezingsdrukwerk: NEE

De overheid beschouwt verkiezingsfolders overigens als informatie, en niet als reclame. Toch is het volgens Sinardet pure propaganda. “De partij probeert zich in een zo goed mogelijk daglicht voor te stellen. Bovendien kan men zich grote vragen stellen bij de objectiviteit van deze folders.”

Zou een sticker zoals de antireclame sticker de oplossing kunnen zijn? “In Schoten heeft men zo’n sticker uitgeprobeerd”, zegt Sinardet. Het probleem is dat het wettelijk verplicht is verkiezingsdrukwerk rond te delen. “De vzw dat de sticker had gelanceerd heeft daarna een oproep gedaan om al de verkiezingsfolders bij te houden. Die vzw heeft ze dan opgehaald en teruggestuurd naar de verschillende partijen. Een mooi statement, maar helaas zonder veel effect”, volgens Sinardet.

Is afschaffen een optie? Volgens Sinardet "kan hier over nagedacht worden, maar het is een beslissing die globaal genomen moeten worden door alle politieke partijen." Er zijn volgens hem voldoende alternatieven. “Het is ecologisch ook niet zo verantwoord. Het kost vrij veel geld, en dat geld komt uiteindelijk wel nog steeds van de belastingbetaler."

Meest gelezen