Verbod op legbatterijen en kermispony's en vergunning voor huisdieren: "Historische" wet op dierenwelzijn in Wallonië

Het Waals Parlement heeft gisteren het licht op groen gezet voor de nieuwe, algemene wet op dierenwelzijn. En die is heel uitgebreid: zo komt er een verbod op kermispony's, legbatterijen en dierproeven en een (virtuele) vergunning voor huisdieren. "Historisch", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "De Waalse dierenwelzijnswetgeving wordt zo een van de meest progressieve binnen en buiten Europa."

De tekst, aangedragen door bevoegd minister Carlo Di Antonio (CDH), omvat 109 artikels, met in totaal zowat 123 bepalingen. Hij werd bijna unaniem goedgekeurd, met 67 stemmen voor en 2 onthoudingen. De eerste artikelen bepalen dat een dier een "verstandig wezen met gevoelens is dat noden heeft die eigen zijn aan zijn natuur." De Waalse regering wil "de bescherming en het welzijn van dieren verzekeren, rekening houdend met hun fysiek en hun gedrag."

De nieuwe Waalse wetgeving op dierenwelzijn is een van de meest progressieve binnen Europa én daarbuiten.

Michel Vandenbosch

"Dit kunnen we wel historisch noemen", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch aan VRT NWS. "De nieuwe Waalse wetgeving op dierenwelzijn wordt een van de meest progressieve binnen Europa én daarbuiten." Het is een overkoepelende codex van al bestaande en nieuwe wetgeving en die is op sommige punten heel vooruitstrevend.

  • Kooisystemen (legbatterijen) worden verboden. "Nieuwe bedrijven mogen geen leghennen in kooien meer houden. De vergunning voor bestaande bedrijven wordt niet verlengd, ze moeten er ten laatste in 2028 mee ophouden. In Vlaanderen is er vooralsnog geen sprake van een verbod."
  • Er komt ook een verbod op kermispony's in Wallonië. "We merken dat dat ook bij ons steeds meer in vraag wordt gesteld, maar er komt voorlopig geen algemeen Vlaams verbod. In het Brussels gewest geldt een verbod vanaf 2019."
  • Het houden van walvisachtigen in gevangenschap mag ook niet meer. "Pairi Daiza speelde met het idee om een dolfinarium te openen, maar die deur gaat dus definitief dicht. In Vlaanderen bestaat een dergelijk verbod niet."
  • Dierproeven voor schoonmaakproducten en biociden worden verboden. "De Waalse regering zal ook een strategie uitwerken om doelgericht en progressief alle dierproeven stop te zetten. In Vlaanderen bestaat dat niet."

Er staan volgens Vandenbosch nog een hele waslijst aan belangrijke maatregelen in de nieuwe codex. Zo komt er ook een verbod op dierengevechten, lijmvallen, het levend plukken van dieren voor dons en het permanent vastbinden van een dier.

10 miljoen euro boete

Overtredingen zullen zeer zwaar bestraft kunnen worden. Voor de ergste wreedheden en dierenmishandelingen kunnen celstraffen tot maximaal 15 jaar gevraagd worden, en boetes tot maximaal 10 miljoen euro. "In juni was er het verhaal van dat katje in de oven. Wie zoiets doet, is psychopaat. Daarvoor zou je die strengste straf kunnen vragen. Of voor mishandelingen op veemarkten en slachthuizen."

Het geeft rechters een krachtig instrument en is ook een belangrijk signaal, zegt Vandenbosch. "De Waalse regering maakt op deze manier duidelijk dat er niet gelachen wordt met dierenverwaarlozing en mishandeling."

Huisdieren

Nog opvallend: een vergunning voor het houden van huisdieren. "Het is een virtuele vergunning", legt Vandenbosch uit. "Je hoeft niet naar het gemeentehuis om een document aan te vragen. De Waalse regering gaat ervan uit dat iedereen een huisdier kan houden. Maar als blijkt dat je je huisdier mishandelt of verwaarloost, beland je in een databank en verlies je die virtuele vergunning. En mag je dus geen dieren houden."

De wetgeving maakt het volgens Vandenbosch makkelijker voor de bevoegde diensten om in te grijpen en bijvoorbeeld verwaarloosde dieren in beslag te nemen. "Ze hoeven nu geen hele procedure via de rechtbank te doorlopen, ze kunnen rechtstreeks tussenbeide komen. Ze kunnen dus veel sneller in actie schieten. Het is iets nieuws, we gaan moeten afwachten wat het in de praktijk betekent en in welke mate het efficiënt is."

Dertig jaar geleden werd België nog uitgelachen als het om wetgeving over dierenwelzijn ging, nu staan we mee aan de top.

Michel Vandenbosch

"Drie ministers nemen hun bevoegdheden ernstig"

Sinds dierenwelzijn sinds 2014 een bevoegdheid van de gewesten is geworden, ziet GAIA heel wat vooruitgang. "Er zijn nu drie volwaardige ministers van Dierenwelzijn en dat heeft echt een positieve dynamiek teweeggebracht. Als je kijkt wat er de voorbije jaren is gerealiseerd, kan ik daar echt wel lovend over zijn."

Wallonië heeft nu die uitgebreide codex, maar in Vlaanderen is er bijvoorbeeld een verbod op pelsdierkwekerijen en dwangvoederen gekomen en is kattensterilisatie verplicht. In Brussel is er het verbod op kermispony's en op dierproeven, somt Vandenbosch op. En er is een verbod op onverdoofd slachten.

"Dertig jaar geleden werden we nog uitgelachen als het om wetgeving over dierenwelzijn ging, nu staan we mee aan de top. De drie ministers nemen hun bevoegdheden ernstig, wat dierenwelzijn betreft leveren ze goed werk. Het is hier niet het paradijs, er is nog werk aan de winkel, maar ik ben blij over hoe het evolueert."

Meest gelezen