Videospeler inladen...

Gentse gezinnen in ongeschikte sociale woning krijgen nieuwe woning aangeboden

"Alle gezinnen die in een ongeschikte woning wonen zullen een voorstel tot herhuisvesting krijgen", belooft Guy Reynebeau, voorzitter van WoninGent. De sociale huisvestingsmaatschappij gaat de komende dagen langs bij alle bewoners van de Sint-Bernadettewijk en zal elke woning controleren. Eerder bleek dat sociale woningen die ongeschikt werden verklaard, soms toch nog worden verhuurd. 

Uit een reportage van het programma "Iedereen kiest" bleek dat verschillende sociale woningen in de Gentse Sint-Bernadettewijk in erg slechte staat zijn. Schimmel, verpulverende dakbalken, de journalisten zagen het er allemaal. Woningen die ongeschikt werden verklaard, zouden toch nog worden verhuurd. Woensdag startte het parket van Oost-Vlaanderen een onderzoek. Een bittere pil om te slikken voor het stadsbestuur, een dikke week voor de lokale verkiezingen. 

Vanmorgen riep burgemeester Daniël Termont (SP.A) de voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij op om snel actie te ondernemen. Hij heeft naar eigen zeggen zijn verantwoordelijkheid genomen, maar volgens de burgemeester reageerde de maatschappij te traag nadat bepaalde huizen ongeschikt werden verklaard.

Alle gezinnen die in een ongeschikte woning wonen zullen een voorstel tot herhuisvesting krijgen

Guy Reynebeau, voorzitter van WoninGent

Voorzitter Guy Reynebeau kondigt nu aan dat de maatschappij langsgaat bij alle bewoners in de Sint-Bernadettewijk. “WoninGent gaat de komende dagen bij alle bewoners in de wijk langs en zal elke woning controleren”, zegt Reynebeau. “Er wordt een actieplan opgemaakt voor de aanpak van elke woning waarbij dat nodig is. Alle gezinnen die in een ongeschikte woning wonen zullen een voorstel tot herhuisvesting krijgen.” Dat gebeurt al zeker voor zeven woningen. 

Te weinig geld van Vlaanderen

Volgens Reynebeau, die zelf ook in de gemeenteraad zetelt voor SP.A, geeft minister Homans (N-VA) te weinig geld aan de maatschappij om genoeg kwaliteitsvolle woningen aan te bieden. Een gelijkaardig geluid hoorden we gisteren bij de partijen die nu in het stadbestuur zitten. Voor hen is het dossier natuurlijk pijnlijk, zo vlak voor de verkiezingen. 

"Vandaag leent Vlaanderen geld aan de sociale huisvestingsmaatschappijen. Dat geld moet allemaal terugbetaald worden, via de huur die de bewoners betalen. Maar Vlaanderen houdt geen rekening met het lage budget van de huurders", zegt Reynebeau. 

"Als Woningent 600 euro huurgeld zou moeten innen om een lening af te betalen, komt er slechts 300 euro effectief binnen via de huurders. Dat maakt elke nieuwbouw verlieslatend", verdedigt de voorzitter zich. Reynebeau wil dat Vlaanderen op een andere manier geld voorziet voor WoninGent, in plaats van enkel via leningen. 

Vlaanderen geeft subsidies om wijk te slopen

Maar volgens minister Homans lagen er subsidies klaar om de Sint-Bernadettewijk te slopen en er nieuwe gebouwen neer te zetten. "De dienst Onroerend Erfgoed van de stad heeft daar toen een negatief advies over gegeven, maar het dossier is nooit bij de schepenen belandt. De stad Gent heeft daar dus geen beslissing over genomen", zegt Homans. De schepen van Wonen, Sven Taeldeman (SP.A), zou het dossier dus niet eens hebben behandeld. 

"Als minister Homans zegt dat we ons niets moeten aantrekken van de Vlaamse diensten zoals Onroerend Erfgoed, dan zullen we dat doen", reageert burgemeester Termont ironisch. 

Bourgeois: "Woningen zijn niet beschermd als monument"

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) laat ondertussen weten dat de sociale woningen in de Sint-Bernadettewijk in Gent niet beschermd zijn al monument. De Vlaamse overheid heeft in het verleden al gunstige adviezen gegeven voor sloop. "Ik liet nagaan bij mijn administratie of zij de afgelopen tien jaar advies gaven over sloopaanvragen in de Sint-Bernadettewijk in Gent", zegt Bourgeois, die als minister bevoegd is voor onroerend erfgoed.

"De vier adviezen, uit 2012, 2013 en 2015, waren gunstig voor sloop. Het is dus de volledige verantwoordelijkheid van de stad Gent, en dus niet van de Vlaamse overheid, dat de woningen niet gesloopt werden", zegt Bourgeois.

Bekijk hieronder de reportage over de Sint-Bernadettewijk: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen