Aantal kandidaten met een migratieachtergrond op de kandidatenlijsten fors gestegen

Het aantal kandidaten met een migratieachtergrond is flink gestegen in vergelijking met de gemeenteraads­verkiezingen van 2012 en 2006. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. Desondanks blijven mensen met een migratieachtergrond tot op vandaag ondervertegenwoordigd in de politiek.

Het percentage kandidaten met een migratieachtergrond voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober bedraagt 14, 3 procent in de 13 Vlaamse centrumsteden. Dat is heel wat meer dan in 2012 (9,5 procent) en 2006 (6,7 procent).

In elke centrumstad is er nog een groot verschil tussen het percentage kandidaten met een migratieachtergrond en het percentage inwoners met een migratieachtergrond

Bram Wauters (Universiteit Gent)

Die stijging zie je in alle centrumsteden, maar is het sterkst in Gent (+7,2 procent) en Antwerpen (+8,6 procent). "Dat heeft voor een stuk te maken met de nieuwe migratiepartijen die opkomen", verklaart Bram Wauters van de Universiteit Gent. Hij heeft het over partijen als Be.one, Vlaams Multicultureel Collectief, De Spiegel en D-SA.

In Genk (+3,9 procent) is de stijging relatief minder groot, maar de Limburgse stad heeft wel het grootste percentage kandidaten met een migratieachtergrond (36,0 procent). Dat de stijging hier minder groot is, heeft te maken met het feit dat het percentage al in 2006 hoog lag (27,7 procent).

Brugge is de uitzondering op de regel, want daar is het aantal kandidaten met een migratieachtergrond licht gedaald (-0,9 procent). "In elke centrumstad is er nog een groot verschil tussen het percentage kandidaten met een migratieachtergrond en het percentage inwoners met een migratieachtergrond", zegt Bram Wauters. "In Genk valt dat nog relatief mee, maar dan zijn er nog andere steden zoals Aalst." 

Lees verder onder de grafiek. 

Als we gaan kijken hoe het gesteld is met de vertegenwoordiging binnen de verschillende politieke partijen, zien we een duidelijke tegenstelling tussen links en rechts. "Wat meteen opvalt, is dat de linkse partijen een stuk hoger scoren dan de rechtse partijen", zegt Bram Wauters. "De SP.A scoort daarbij het hoogst met 18 procent kandidaten met een migratieachtergrond, gevolgd door Groen en de PVDA."

Het is evident dat er een grotere pool is aan kandidaten om uit te rekruteren als er meer kiezers zijn voor linkse partijen

Bram Wauters (Universiteit Gent)

De SP.A heeft een inhaalbeweging gemaakt, want in 2006 lag het percentage kandidaten met een migratieachtergrond er nog op 10,0 procent. In 2006 was de PVDA nog kampioen, met toen 13,1 procent allochtone kandidaten. Aan de rechterzijde zien we dat N-VA en Vlaams Belang opvallend minder kandidaten met een migratieachtergrond op hun lijsten hebben staan: respectievelijk 9,6 en 3,4 procent.

"Uit kiezersonderzoek weten we dat de allochtone kiezer een grotere kans heeft om voor linkse partijen te gaan stemmen", verklaart Bram Wauters. "Het is dan ook evident dat er een grotere pool is aan kandidaten om uit te rekruteren als er meer kiezers zijn voor linkse partijen. Dat maakt dat linkse partijen daar een voordeel hebben."

Lees verder onder de grafiek.

Ondanks de algemene stijging blijft de gemeenschap met een migratieachtergrond nog altijd ondervertegenwoordigd op de kandidatenlijsten. Er zijn nog altijd relatief meer mensen met een migratieachtergrond in de bevolking dan op de kandidatenlijsten. We zijn hier dus bijlange nog niet toe aan een evenredige vertegenwoordiging. 

Bekijk hieronder een gesprek van tv-collega Peter Verlinden met Bram Wauters.

Videospeler inladen...

Meest gelezen