Snuffelpalen en astmapatiënten moeten Hasseltse luchtvervuiling in kaart brengen

De hogeschool UCLL wil de luchtkwaliteit van de Hasseltse binnenstad meten. Dat zal gebeuren met dertig snuffelpalen én met de hulp van enkele tientallen astmapatiënten.

Momenteel zijn de onderzoekers van de UCLL nog druk bezig hun snuffelpalen op punt te stellen. Die zullen niet alleen het fijnstof in de lucht meten, maar ook de concentraties stikstofdioxide, zwaveldioxide en ozon. Tegen begin volgend jaar zouden de metingen kunnen beginnen. 

Puffer met GPS

Intussen is de UCLL samen met het Jessaziekenhuis op zoek naar astmapatiënten die willen meewerken aan het onderzoek. Enige voorwaarde is dat ze binnen de Hasseltse Grote Ring wonen of er werken of naar school gaan. En ze moeten bereid zijn om hun puffer te laten uitrusten met een speciale drukknop. Wie in ademnood komt en zijn puffer met noodmedicatie nodig heeft, drukt dan tegelijk op de knop met ingebouwde GPS. Op die manier krijgen de onderzoekers de exacte plaats en tijdstip binnen waar en wanneer een astmapatiënt ademhalingsproblemen kreeg.

"En die gegevens kunnen we dan naast de meetwaarden van de snuffelpalen leggen", zegt onderzoekster Ilse Vermeulen. "Op die manier kunnen we heel nauwkeurig de luchtkwaliteit in de Hasseltse binnenstad in kaart brengen. Op termijn denken we zelfs aan een app die astmapatiënten waarschuwt welke plaatsen ze best vermijden op een bepaald tijdstip."

Binnenkort lanceren de onderzoekers een website waar kandidaten zich kunnen melden. 

Meest gelezen