Barbra Streisand zingt tegen Trump

De Amerikaanse superster Barbra Streisand werkt op haar 76e aan een nieuw album. In de eerste single die onlangs verscheen hekelt Streisand meteen de Amerikaanse president Donald Trump.

Dat Barbra Streisand kritiek heeft op Trump en z'n beleid is niet nieuw, en dat zet de muzieklegende nu kracht bij met een nieuw lied, "Don't lie to me", haar eerste nieuwe werk in 13 jaar. Zonder de Amerikaanse president bij naam te noemen veroordeelt ze zijn manier van werken.

You change the facts to justify. Your lips move but your words get in the way

Barbra Streisand, "Don't lie to me"

In een interview met TIME verklaart Streisand waarom ze dit nummer schreef: "Het is mijn manier van stoom afblazen. Ik heb een groot probleem met de manier waarop Amerika aan het veranderen is. Ik geloof in de kracht van de waarheid, en we hebben nu een president voor wie de waarheid niet veel waard is. Dat wilde ik kwijt, met deze muziek" 

De verwijzingen zijn duidelijk, zo zingt Streisand over (Trump)torens van brons en goud, en vraagt ze om gewoon de waarheid te spreken. Het nieuwe album dat in november verschijnt heet ook niet toevallig "Walls". Het is een verwijzing naar de muren die president Trump wil bouwen langs de grens met Mexico. "Maar muren kunnen ook emotionele barrières zijn. Muren tussen mensen. Daar gaat dit album ook over", zegt Barbra Streisand. "Ik hoop dat we een manier kunnen vinden om muren te slopen en meer bruggen te bouwen."

"Trump zit al aan 5.000 geregistreerde leugens", gaat Streisand verder, verwijzend naar een berekening van de krant The Washington Post. "En ik begrijp niet dat het publiek of zijn partij hem daar mee weg laten komen."

We hebben nu een president voor wie de waarheid niet veel waard is. Dat wilde ik kwijt, met deze muziek

Barbra Streisand

2018 blijkt trouwens een vruchtbaar jaar voor Amerikaanse zangeressen van boven de 70. Ook Cher (72) heeft net een nieuw album uitgebracht, met covers van ABBA. 

Beluister hieronder de nieuwe single van Barbara Streisand:

Meest gelezen