CD&V Lokeren zet kandidate uit partij wegens banden met Grijze Wolven

CD&V zet kandidate Safiye Calinalti uit de partij omdat ze bijeenkomsten had bijgewoond van de Grijze Wolven, een Turkse extreemrechtse beweging. Calinalti blijft wel op de 28ste plaats staan op de lijst van CD&V in Lokeren. Die kan namelijk niet meer worden gewijzigd. 

Vandaag besliste CD&V om Safiye Calinalti uit de partij te zetten omdat ze bijeenkomsten van de Turkse extreemrechtse beweging Grijze Wolven had bijgewoond en de zogenoemde "Grijze Wolven-groet" had gebracht. De beslissing komt er nadat N-VA filmpje publiceerde met foto's van Calinalti.

Calinalti staat op de 28ste plaats op de CD&V-lijst in Lokeren. Aan die lijst kan niets meer worden veranderd, maar de lokale partijafdeling wil niet langer met haar samenwerken.

Vertrouwensbreuk

Eerder wilde de partij Calinalti niet uit de partij zetten, omdat de bewuste foto's van vijf jaar geleden zouden dateren. "Wij geloven in mensen een tweede kans geven. Toen de betrokken kandidate ons met volle overtuiging garandeerde dat haar linken met dit verhaal van vijf jaar geleden dateerden, en dat zij hiermee gebroken had, hebben wij haar het voordeel van de twijfel willen geven."

Toen bleek dat dat de vrouw ook nog recenter poseerde op foto's met Grijze Wolven, nam de partij de beslissing om Calinalti uit de partij te zetten. "Jammer genoeg hebben we moeten vaststellen dat zij ons niet de waarheid heeft verteld. Er is sprake van een complete vertrouwensbreuk", zegt de partij. "Op deze manier kunnen we niet langer samenwerken. Mevrouw Calinalti heeft dus ook geen plaats meer binnen onze partij. Vandaag ligt de lijst voor de verkiezingen onherroepelijk vast. Wij betreuren dit, maar er is geen andere weg."

De lijst voor de verkiezingen ligt onherroepelijk vast. Wij betreuren dit, maar er is geen andere weg.

CD&V Lokeren

CD&V Lokeren beklemtoont verder campagne te voeren, "nog meer overtuigd van ons verhaal van respectvol samenleven. Maar respect moet van twee kanten komen."

Meest gelezen