Videospeler inladen...

VS klaagt 7 Russen aan voor hacking bij OPCW in Nederland en antidopingagentschappen

De Verenigde Staten klagen 7 leden van de Russische geheime dienst aan voor wereldwijde hackingoperaties. Het Amerikaanse onderzoek heeft te maken met een wereldwijde hackingoperatie bij anti-dopingagentschappen, maar ook bij de chemische waakhond OPCW, en het Zwitserse laboratorium dat het zenuwgif onderzocht waarmee de Russische voormalige dubbelspion Skripal en zijn dochter vergiftigd zijn. De zeven Russen zijn allemaal lid van de Russische militaire inlichtingendienst. Vier van hen zijn eerder door Nederland het land uitgezet na de hacking bij het OPCW.

De Amerikaanse aanklacht gaat dus over drie verschillende hackingoperaties. Bij de hacking bij verschillende antidopingagentschappen zouden de gegevens van meer dan 250 atleten uit dertig landen gestolen zijn. Het om het Wereldantidopingagentschap Wada, maar ook USada (het Amerikaanse antidopingagentschap) en het Canadese antidopingagentschap.

Volgens de Amerikaanse openbare aanklager van Pennsylvania ging het om een wraakactie nadat het staatsdopingprogramma van de Russische atleten werd blootgelegd. De gehackte personen en instanties steunden allemaal openlijk de schorsing van de betrokken Russische atleten op internationale wedstrijden.

Andere doelwitten

Drie van de zeven Russen zijn eerder al aangeklaagd door de speciale aanklager Robert Mueller, tijdens zijn onderzoek naar de hacking bij de Democratische Partij in de VS. De twee onderzoeken hebben niets met elkaar te maken, maar de Russen gebruikten wellicht dezelfde methodes, en hun acties waren op hetzelfde doel gericht: het verspreiden van desinformatie en verwarring.

De hackers hadden het ook gemunt op het Amerikaanse kernenergiebedrijf Westinghouse, dat energie leverde aan Oekraïne. Andere doelwitten van de hackers waren dus het OPCW in Den Haag, de organisatie tegen de verspreiding van chemische wapens. En het Zwitserse laboratorium dat het zenuwgif onderzocht waarmee de voormalige Russische dubbelspion Skripal en zijn dochter vergiftigd werden. 

Meest gelezen