De vervallen Bernadettewijk van WoninGent mocht minstens gedeeltelijk gesloopt worden

De Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent mocht de vervallen Bernadettewijk wel degelijk slopen, hoewel hij op een lijst van erfgoed staat. Dat zegt de Gentse N-VA, die donderdag documenten aanbrengt waaruit een gunstig sloopadvies uit 2012 moet blijken. Maar volgens WoninGent zijn deze documenten geen vrijgeleide om de volledige Bernadettewijk te slopen.

Woensdagavond beschuldigde SP.A-lijsttrekker Rudy Coddens Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) van leugens. De minister had eerder op de dag laten verstaan dat het Gentse stadsbestuur een dossier voor de sloop en vervangbouw van de Sint-Bernadettewijk in 2016 heeft laten liggen zonder een beslissing te nemen. De wijk staat op een lijst van erfgoed, waardoor de huisvestingsmaatschappij volgens Coddens "andere wegen heeft bewandeld".

N-VA spreekt dat tegen en zegt dat het stadsbestuur wel degelijk op de hoogte was van de Vlaamse sloopadviezen. "Het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed (VAOE) heeft tussen 2012 en 2015 vier gunstige adviezen gegeven voor het slopen van panden in de wijk in kwestie", zegt N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt. "Minister Homans beschuldigen van liegen is er ver over. Sterker nog: mijnheer Coddens is hier de leugenaar."

Maar volgens WoninGent zijn de documenten die N-VA Gent donderdag heeft verspreid geen vrijgeleide om de volledige Bernadettewijk te slopen. In 2012 mocht een beschermd perceel in de wijk gedeeltelijk tegen de vlakte, blijkt uit documenten. Maar een volledige sloop wordt pas sinds 2017 onderzocht.

Het VAOE (Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed) stemde in met de sloop van een school, met als restrictie dat een "representatief gedeelte van het schoolgebouw" behouden moet blijven. "Je kan dus niet zomaar alles doen", besluit voorzitter Guy Reynebeau van WoninGent.

De woonmaatschappij zegt dus restricties te moeten naleven op de site, die in de jaren 20 is opgetrokken en op een lijst van erfgoed staat. Dat compliceert het studiewerk naar een financieel haalbare opwaardering.

Sinds 2017 wordt de piste van een sloop onderzocht. Donderdag buigt de Raad van Bestuur van WoninGent zich over de zaak, in aanwezigheid van een toezichthouder van het kabinet van minister Homans.

"We willen kwalitatieve woningen", zegt Reynebeau, "en stellen geen veto tegen een sloop, zoals bijvoorbeeld gebeurd is met de Rabottorens."

Meest gelezen