Videospeler inladen...

De Wever over coalitie met Groen: "Ook als kaarten ongelofelijk moeilijk liggen, moeten we ze oprapen"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever zegt niet per definitie "neen" tegen een coalitie met Groen in Antwerpen. Dat heeft hij gezegd in ons verkiezingsprogramma "Iedereen kiest". De Wever reageerde ook op een slechte peiling voor de N-VA.

De Antwerpse burgervader en N-VA-voorzitter kreeg van Phara de Aguirre eerst de resultaten van de laatste, federale peiling voor de voeten geworpen. Daarin scoort de N-VA niet goed. "Ik voel aan dat we op de rechterflank een probleem hebben", reageert De Wever. "De mensen zijn de migratiecrisis beu en ze stemmen emotioneel. Mijn advies is: stem met uw hoofd en niet met uw hart, want als N-VA verzwakt, betekent dat groei voor Groen en dat kan leiden tot een opengrenzenbeleid."

In zijn eigen stad Antwerpen beloven het naar eigen zeggen "superspannende" verkiezingen te worden. "Het liefst wil ik doorgaan met de huidige coalitie (n.v.d.r.: N-VA, Open VLD en CD&V). Als we dan met die Zweedse coalitie kunnen doorgaan in Antwerpen, dan kunnen we dat ook doen in Vlaanderen en dan zitten we federaal heel goed. Komt er daarentegen een linkse coalitie, dan zit je overmorgen met de PS aan de tafel en dus staat er veel op het spel aan de Schelde", weet De Wever.

Ik ga de stad toch niet onbestuurbaar laten?

Als de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen een Zweedse coalitie in Antwerpen onmogelijk maakt, dan komt mogelijk Groen aan tafel. De Wever zegt niet per definitie nee. "Als de kaarten ongelofelijk moeilijk liggen, moeten we ze toch oprapen. Ik ga de stad toch niet onbestuurbaar laten?"

De Wever ziet ook overeenkomsten met Groen. "Op het vlak van zuivere lucht en duurzame mobiliteit zitten we op dezelfde lijn. Wat het veiligheidsbeleid betreft of identiteit, daar zitten de echte tegenstellingen. Daar zitten we recht tegenover elkaar", besluit De Wever.

Meest gelezen