Videospeler inladen...

Debatteren in Hasselt: "Laten we het toch maar gezellig houden"

Vanavond zijn vijf partijen in Hasselt met elkaar in de clinch gegaan over wie de komende zes jaar de stad moet gaan besturen. Dat "in de clinch gaan" is ironisch bedoeld, want Laurence Libert (Open VLD), Steven Vandeput (N-VA), Nadja Vananroye (CD&V), Frank Troosters (Vlaams Belang) en Marc Schepers (roodgroen+) waren tijdens het debat van Radio 1 en Knack opvallend voorkomend.

De grote thema's tijdens dit debat waren mobiliteit, wonen en diversiteit. Het viel op dat Nadja Vananroye, Marc Schepers, Steven Vandeput en Laurence Libert het over het algemeen niet fundamenteel oneens waren. Zelfs Frank Troosters klonk opvallend mild voor een lid van een partij die toch wel vaak een patent neemt op straffe en provocerende uitspraken.

Ik denk niet dat dit de identiteit is van de stad Hasselt

Laurence Libert (Open VLD Hasselt)

Alleen de discussie over de bouw van een nieuwe moskee in de wijk Heilig Hart leidde toch enige animositeit. De meeste bezwaren gingen  over de plaats waar het islamitische gebedshuis zou komen, alleen Troosters ventileerde zijn vrees dat er wel eens islamitische handelszaken en criminaliteit kunnen worden aangetrokken.

Steven Vandeput vindt wel dat Hasselt "afglijdt". Hij refereerde aan een "zwemfestijn" waar alleen vrouwen waren toegelaten. "Ik vind het niet goed om mannen en vrouwen uit elkaar te houden", aldus Vandeput. "Alleen voor vrouwen! Stel u voor!", reageerde Nadja Vanamroye schamper.

Uit de discussie over het ideale woonbeleid bleek enige vrees voor hoogbouw. "Ik denk niet dat dit de identiteit is van de stad Hasselt", aldus Laurence Libert. "Open VLD is voor meer groen, voor minder beton. Ik zou niet willen dat Hasselt het Dubai aan de Demer wordt." Wat wil Open VLD dan wel? "Heel kwalitatieve woningen. Laten we het toch maar gezellig houden."

Meest gelezen