Dokter opereert teddybeer: "Hoe kon ik nee zeggen?"

Voor veel artsen zijn complexe medische situaties en niet-alledaagse vragen dagelijkse kost. Toch had de Canadese neurochirurg Daniel McNeely nog nooit de vraag gekregen om een teddybeer te opereren. Het was een verzoek van een 8-jarig patiëntje, waar hij met plezier op ingegaan is. De goede daad van McNeely gaat nu de wereld rond.  

De 8-jarige Jackson McKie uit Summerside lijdt aan hydrocefalie, een abnormale opstapeling van hersenvocht, in de volksmond ook wel "waterhoofd" genoemd. Neurochirurg Daniel McNeely van het Health Centre in Halifax is al jarenlang een van zijn artsen. Eind vorige maand moest Jackson opnieuw een kleine ingreep ondergaan en hij had een speciaal verzoek.

Toen Jackson de operatieruimte ingereden werd, vroeg hij aan dokter McNeely of hij misschien ook Little Baby, de teddybeer van Jackson, kon genezen. "Hoe kon ik daar nee op zeggen", aldus McNeely. Hij stelde een diagnose (een scheur in een armpje) en gaf de knuffelbeer vervolgens een zuurstofmasker. De scheur werd vakkundig hersteld, zonder verdoving weliswaar. Maar Little Baby gaf geen krimp.

Volgens McNeely brengen kinderen wel vaker knuffels mee in de operatiezaal als troost, maar is het de eerste keer dat hij een operatie op een knuffelbeer moest uitvoeren. De dokter deelde foto's van de "operatie" op Twitter, die zijn intussen al meer dan 12.000 keer gedeeld.

Voor de arts was het de eerste keer dat hij een tweet verstuurde en hij is onder de indruk van de hartverwarmende reacties. "Dat was niet wat ik verwacht had. Ik dacht dat ik misschien wel ergens iemand zou doen glimlachen", luidt het bij CBC.

Zowel Jackson als Little Baby maken het intussen goed. Jacksons familie is de arts heel dankbaar. "Little Baby is Jacksons beste vriend, hij heeft hem al sinds zijn geboorte, het zijn vrienden door dik en dun", zegt vader Richard McKie. "Hij was zo trots dat Little Baby bij hem in zijn ziekenhuisbed lag. Het maakte dat we ons iets beter voelden tijdens ons ziekenhuisverblijf."

Meest gelezen