Kazerne Dossin krijgt originele bakvorm Antwerpse handjes cadeau

Het Antwerps handje werd in 1934 gemaakt door Jos Hakker, een Nederlands-Joodse bakker die in Antwerpen woonde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij vanuit de Mechelse Dossinkazerne gedeporteerd. Maar hij wist te ontsnappen. Zijn kleindochter Joyce Hakker (73) schonk de originele bakvorm aan de Dossin Kazerne.

Wedstrijd

In 1934 organiseerde de Antwerpse banketbakkersvereniging een wedstrijd om een eigen culinaire specialiteit te hebben. De Nederlands-Joodse bakker Jos Hakker won die wedstrijd met zijn Antwerps handje. Hij baatte een banketbakkerij uit in de Provinciestraat in Antwerpen. 

Deportatie

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, schreef hij zichzelf en zijn familie in, in het Jodenregister. Omdat hij de situatie niet langer veilig vond, besloot hij te vluchten naar Zwitserland. Maar tijdens zijn vlucht werd hij verraden. "Jos Hakker werd opgepakt in Antwerpen en daarna naar de Dossin Kazerne gebracht, waar hij op een deportatietrein werd gezet," vertelt Veerle Vanden Daelen, conservator bij de Dossinkazerne. 

Verzet

"Hij is gelukkig uit die trein kunnen ontsnappen, samen met 66 anderen. Toen sloot hij zich aan bij het Luikse verzet. En schreef hij artikels voor de geheime pers. Die artikels werden later gebundeld in een boek dat verscheen in het Frans, Engels en Nederlands. 

Nieuw begin 

Zijn bakkerij begon hij na de oorlog terug van nul af aan. De originele bakvorm van de Antwerpse handjes en de dozen waarin ze verkocht werden, zijn nu te vinden in de Dossinkazerne. "Voor ons is het heel belangrijk om de slachtoffers uit de anonimiteit te halen. Voorwerpen helpen ons om het verhaal van de slachtoffers beter te brengen. En het geeft ook een beter aanknopingspunt voor scholieren en andere bezoekers van ons museum."

 

 

Meest gelezen