Duizenden mensen kwamen op straat tegen de mogelijke benoeming van Kavanaugh, onder wie Amy Schumer.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Honderden arrestaties na groot protest tegen Kavanaugh in Washington, ook actrice Amy Schumer in de boeien

Bij een protestmars tegen de mogelijke benoeming van kandidaat-operrechter Brett Kavanaugh in de Amerikaanse stad Washington zijn enkele honderden mensen opgepakt. De meeste betogers waren vrouwen, onder hen ook actrice Amy Schumer en model Emily Ratajkowski. Ook zij werden opgepakt. In totaal kwamen enkele duizenden mensen op straat. Kavanaugh wordt beschuldigd van ongewenste intimiteiten die jaren geleden zouden hebben plaatsgevonden.

Heel wat feministische groepen en organisaties voor burgerrechten hadden opgeroepen om bijeen te komen in Washington. Ze stapten op in een mars vanaf het hof waar Kavanaugh nu nog werkt, voorbij het Hooggerechtshof, tot aan de Senaat, waar een beslissing over zijn benoeming hangende is.

De betogers wilden de Republikeinse senatoren ervan overtuigen om de kandidatuur van Kavanaugh niet te steunen. "Verraad de vrouwen niet, stem nee", "Geloof de overlevenden", scandeerden de manifestanten. Zij vinden dat Kavanaugh, een felle verdediger van conservatieve waarden, ongeschikt is als opperrechter in het Hooggerechtshof.

Toen de betogers weigerden om het Senaatsgebouw op Capitol Hill te verlaten, pakte de politie enkele honderden van hen op. Onder hen ook comédienne Amy Schumer en model Emily Ratajkowski.

(lees verder onder de tweet en foto)

AFP or licensors

Nog niet duidelijk of Kavanaugh voorgedragen zal worden

De Amerikaanse Senaat ontving donderdag een rapport van de FBI over Kavanaugh, die door president Donald Trump voorgedragen wordt voor het Hooggerechtshof. Volgens de Republikeinen staan er geen nieuwe elementen in het rapport, terwijl de Democraten klagen dat het onderzoek onvolledig is gevoerd.

"Het onderzoek mocht een week duren, het is al na vijf dagen afgerond, wat bij veel Democraten de vraag doet rijzen of het onderzoek wel grondig gevoerd is. Veel getuigen die zich hebben aangemeld, zijn niet gehoord. De Republikeinen zeggen dan weer, dit is het onderzoek dat jullie wilden, het is gevoerd, en er blijkt niets nieuws uit gekomen te zijn. Twee partijen, twee meningen", zegt VS-correspondent Björn Soenens. in "De ochtend" op Radio 1.

Drie Republikeinse en twee Democratische senatoren hebben nog niet laten weten of ze zijn kandidatuur zullen steunen, terwijl zij de strijd rond de benoeming kunnen beslechten. Het is dus nog steeds niet duidelijk of Kavanaugh benoemd zal worden.

Later vandaag moeten de senatoren beslissen of ze de benoeming ter stemming gaan voorleggen. In dat geval stemt de voltallige Senaat zaterdag definitief of Kavanaugh al dan niet benoemd wordt tot rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof.

In het Hooggerechtshof, de hoogste Amerikaanse rechtsinstantie die zich uitspreekt over fundamentele samenlevingsaangelegenheden, zitten 9 rechters, zij worden voor het leven benoemd. Als de Senaat de voordracht van Kavanaugh bekrachtigt, heeft het conservatieve kamp de bovenhand.

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend"

Meest gelezen