Videospeler inladen...

FBI-rapport over Kavanaugh schiet tekort, zeggen Democraten

In het FBI-rapport over de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh zijn belangrijke getuigen niet gehoord. Dat zeggen de Democratische senatoren. De Republikeinen zien in het rapport dan weer een bevestiging dat er niets aan de hand is. Verschillende vrouwen beschuldigen Kavanaugh van seksuele aanranding.

De Amerikaanse senatoren van de senaatscommissie Justitie ontvingen het vertrouwelijke FBI-rapport vanochtend. Ze mochten het inkijken, maar er niet over communiceren. Maar verschillende senatoren hebben dat verbod intussen aan hun laars gelapt. Volgens de Democraten heeft het FBI het onderzoek naar seksueel wangedrag van de conservatieve Kavanaugh onvolledig gevoerd. Senator Dianne Feinstein, de belangrijkste Democratische senator in de commissie, suggereerde dat het Witte Huis het onderzoek misschien heeft ingeperkt.

Om te beginnen hebben de onderzoekers Christine Blasey Ford niet opnieuw gehoord, de vrouw die in de senaatscommissie getuigde over haar vermeende aanranding door Kavanaugh. Ook Kavanaugh zelf is niet opnieuw gehoord. De onderzoekers gingen ervan uit dat hun getuigenis onder ede in de senaatscommissie volstond voor het onderzoek.

Ook de schoolvriend van Kavanaugh die volgens Blasey Ford aanwezig was bij de aanranding, is niet gehoord. De onderzoekers verhoorden wel een andere vrouw die Kavanaugh beschuldigt van seksuele aanranding, maar een derde vrouw die hem beschuldigt werd dan weer niet gehoord.  Ook andere getuigen die door de slachtoffers naar voren werden geschoven, zijn niet gehoord. 

Republikeinen gerustgesteld

Verschillende Republikeinse senatoren zien in het rapport dan weer vooral een bevestiging dat er geen bewijs is tegen Kavanaugh.  Zij vinden dat het onderzoek grondig gevoerd is, en zien in het rapport geen nieuwe bezwarende informatie. Ook de drie Republikeinse senatoren die hadden aangedrongen op verder onderzoek, lijken nu gerustgesteld. President Trump blijft zijn kandidaat-opperrechter voor de volle 100 procent steunen. 

Morgen moeten de senatoren beslissen of ze de benoeming ter stemming gaan voorleggen. In dat geval stemt de voltallige senaat zaterdag definitief of Kavanaugh al dan niet benoemd wordt tot rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Meest gelezen