Videospeler inladen...

Honderden schildpadden in parken Brussel

Je zou het misschien niet zeggen maar in het Brussels Gewest wonen honderden schildpadden, kikkers, padden en andere amfibieën. Dat blijkt uit een telling van vrijwilligers van Natuurpunt en Natagora. Al deze beestjes worden binnenkort in de grote amfibieën-atlas van Brussel gebracht.

"Op zich is het niet zo raar dat er zoveel amfibieën in Brussel zitten. Er zijn enorm veel parken en bovendien heb je ook het Zoniënwoud", vertelt coördinator van de atlas Dominique Verbeelen. Toch zitten er tussen de vele inheemse diertjes ook een aantal exotische exemplaren. En die zijn op een trieste manier op Brusselse bodem verzeild geraakt. "Veel mensen vinden zo'n klein schildpadje erg schattig in de dierenwinkel. Maar eens ze groter worden, willen ze er niet meer voor zorgen, en dumpen ze die in parken. Heel triest maar wel de realiteit.""

Groots project

Honderd vrijwilligers zijn intussen al twee jaar bezig om alle dieren in kaart te brengen. Tot volgend jaar gaat de zoektocht verder naar amfibieën. "In totaal zullen we dan drie jaar bezig geweest zijn met de telling, maar wel een duidelijk beeld hebben van alle dieren in de hoofdstad." Al is nu al duidelijk dat de pad en bruine kikker het meeste voorkomen in Brussel. 

Meest gelezen