Videospeler inladen...

Hoofddoek legt conflict in Mechelse coalitie bloot. Somers: "N-VA verandert standpunt nu verkiezingen naderen"   

Voor N-VA kan een hoofddoek aan het loket niet, voor de stadslijst van burgemeester Somers wel. Toch zitten beide partijen samen in de Mechelse coalitie. Een kibbelkabinet op lokale schaal? 

De coalitie in Mechelen is het oneens over de hoofddoek. Voor N-VA kan een hoofddoek aan het loket alvast niet. "Wij pleiten voor neutraliteit aan het loket", zegt Freya Perdaens, N-VA-lijsttrekker in Mechelen. "Wij zijn ervan overtuigd dat religieuze, maar ook politieke en sportieve uitingen, geen plaats hebben aan het loket. De scheiding van kerk en staat, die staat voorop", aldus Perdaens.  

De scheiding van kerk en staat, die staat voorop

Freya Perdaens, lijsttrekker voor N-VA in Mechelen

Een heel ander geluid bij burgemeester Somers, die met een stadslijst VLD-Groen-M+ naar de kiezer trekt. "Al zes jaar lang hebben wij een heel duidelijke lijn", zegt Somers. "Vandaag zitten er bij ons mensen met een hoofddoek aan het loket. Daar wordt geen probleem van gemaakt. Aan de balie in de bibliotheek, bij de personeelsdienst en bij de brandweer werken mensen allemaal met een hoofddoek." 

De N-VA heeft in de gemeenteraad gestemd tegen een hoofddoekenverbod

Bart Somers, burgemeester van Mechelen (VLD-Groen-M+)

Volgens Somers verandert de N-VA van standpunt nu de verkiezingen naderen. "De N-VA heeft in de gemeenteraad gestemd tegen een hoofddoekenverbod", aldus Somers. "Maar de N-VA is opgejaagd door slechte peilingen en probeert het Mechelse positieve verhaal te ondergraven door voor polarisatie te kiezen." Of Somers dan nog wil besturen met N-VA in de volgende legislatuur, laat hij over "aan de kiezer". 

Oppositielid Caroline Gennez, die de lijst trekt voor SP.A, hoort het gekibbel niet voor het eerst. "Deze bonte coalitie met N-VA aan de ene kant, Groen aan de andere kant en al de rest ertussen, komt elkaar wel vaker tegen", volgens Gennez. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Is de Mechelse politie te blank?

Hoewel burgemeester Somers vaak pleit voor een inclusieve samenleving, blijkt diversiteit in zijn stad niet steeds vanzelfsprekend. In het politiekorps heeft één op de twintig agenten een migratieachtergrond, terwijl de bevolking van Mechelen voor een derde uit nieuwe Belgen bestaat. Mechelse jongeren met een migratieachtergrond voelen zich geviseerd, bleek uit een reportage van "Iedereen kiest". "We worden precies gezien als criminelen", klinkt het zelfs bij een van de jongeren. 

Ik vind het betreurenswaardig dat een aantal jongeren die heel wat op hun kerfstok hebben, een forum krijgen om te politie te beschimpen.

Bart Somers, burgemeester van Mechelen (VLD-Groen-M+)

"Het is belangrijk dat de politie een spiegel van de samenleving is op vlak van diversiteit", reageert burgemeester Somers, "maar het moet me van het hart. Als ik een jongere met een migratieachtergrond zou zijn, zou ik beschaamd zijn voor een aantal van de jongeren die in de reportage aan bod komen."

Volgens de burgemeester zijn de jongeren in de reportage geen correcte weergave van de gemiddelde Mechelse jongere met een migratieachtergrond. "Er zijn in Mechelen tienduizenden jongeren. Ik vind het betreurenswaardig dat een aantal jongeren die heel wat op hun kerfstok hebben een forum krijgen om te politie te beschimpen." Het probleem van diversiteit in het politiekorps is iets wat zich in heel Vlaanderen voordoet, aldus Somers. 

Lees verder onder de video. 

Videospeler inladen...

Opvallend, zijn coalitiepartners stellen zich ook vragen bij de kloof tussen de jongeren en de politie. "Vorige week ben ik nog gaan spreken op een middelbare school", vertelt lijsttrekker van CD&V Wim Soons. "In die klas was een derde al eens gestopt door de politie voor identiteitscontrole. Blank én zwart". Volgens Soons moet er een meer buurtgerichte aanpak komen om die kloof te dichten. Van "boeman naar buurman", noemt hij het. "Wij gaan zorgen dat de instroom diverser wordt", zegt ook Freya Perdaens van N-VA.  

Alle incidenten van deze legislatuur, racisme, het pestgedrag naar allochtonen, worden te weinig au sérieux behandeld.

Caroline Gennez, lijsttrekker voor SP.A

"Vrijblijvend", vindt het oppositielid aan de tafel, Caroline Gennez (SP.A). "Meneer Somers is achttien jaar burgemeester. Hij is bevoegd voor het korps", wijst Gennez aan. Volgens Gennez ging een tip over de verblijfplaats van Parijsterrorist Salah Absdeslam verloren omdat die van een allochtone agent kwam. "Alle incidenten van deze legislatuur, de terreurtip, racisme, het pestgedrag naar allochtonen, worden te weinig au sérieux behandeld."

Daar is Somers het niet mee eens. "De sociale inspectie heeft ons korps doorgelicht en heeft gezegd dat er geen sprake is van structureel racisme", zegt Somers. Toen er toch een ernstig incident was van racisme door een politieagent, heeft Somers alles in het werk gesteld om hem terecht te wijzen, benadrukt de burgemeester. "We zijn zelfs in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg." Het bestuur voert nu campagne met "The Force", een project dat het politiekorps diverser moet maken. "Maar rekrutering wordt federaal georganiseerd", besluit Somers.  

Bekijk hier de volledige aflevering van "Iedereen kiest" van 4 oktober. 

Meest gelezen