Kunstenaar Abdalla Al Omari vereeuwigt Theo Francken op vluchtelingenboot

In Brussel kan je sinds vanavond Theo Francken bewonderen, of toch zijn beeltenis, op "The Boat", een kunstwerk dat de vluchtelingenstroom aanklaagt.

Theo Francken, de N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie, is kunst. Of maakt toch deel uit van kunst. Sinds vanavond prijkt hij op een boot, een kunstproject van Abdalla Al Omari, een Syriër die al vier jaar in Brussel woont.

"The Boat" maakt deel uit van "The Vulnerability Series". Hierin schildert Al Omari portretten van wereldleiders als vluchtelingen, om de begrippen kwetsbaarheid en macht in vraag te stellen. Hij brengt de wereldleiders samen in een gammele boot en stelt ze voor als vluchtelingen op zoek naar een betere toekomst.

Al Omari ziet het als een "work in progress" want "leiderschap wordt overgedragen en alle problemen worden overgeërfd." Hij kan dus nog wel even doorgaan. Welke gezichten herken je nu al op de boot? Die van de Chinese leider Xi Jinping, Donald Trump, Barack Obama, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Victor Orban, de Syrische president Assad, Kim Jong-un... Daar is nu dus Theo Francken bijgekomen, niet direct een wereldleider, maar Al Omari zegt "dat hij als inwoner van België goed genoeg weet waarom hij het doet".

"Belgium feels great"

Al Ommari is blij dat hij zijn kunst hier kan tentoonstellen, in het Brusselse Théâtre National, in dit geval. "Ik leef hier graag, heb hier al een hele diverse gemeenschap leren kennen, veel aangename mensen. Belgium feels great. Dit is mijn nieuwe thuis", zegt de kunstenaar. 

En of Theo Francken is uitgenodigd? "Neen, ik heb hem niet persoonlijk uitgenodigd, het is er niet van gekomen, maar hij is zeker welkom om het te komen bekijken hier", verklaart Al Ommari. Hij weet nog niet hoe het werk zal evolueren, wie het volgende gezicht op de boot wordt: "Afwachten, ik heb nog geen idee van een volgende politicus. Maar feit is dat het werk nog niet af is, zolang de vluchtelingenstroom niet ten einde is. De boot is nog niet aangekomen waar hij hoort te zijn, het probleem blijft bestaan."

"The Boat" bekijken? Kan tot en met 14 oktober.

Meest gelezen