Londen beschuldigt Rusland van reeks cyberaanvallen

Brits buitenlandminister Jeremy Hunt heeft de Russische militaire inlichtingendiensten ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor zes cyberaanvallen tegen politieke en sportieve instellingen, tegen bedrijven en media wereldwijd. 

De minister verwees naar een onderzoek van het Britse centrum voor cyberveiligheid (NCSC) dat ontdekte dat de Russen achter verschillende aanvallen zaten.

"Dit gedrag toont aan dat ze handelen zonder rekening te houden met het internationaal recht of met de heersende normen, en dat ze zich onaantastbaar achten", staat er in een persbericht. De minister dreigde ermee om "samen met onze geallieerden te antwoorden op pogingen om de internationale stabiliteit te ondermijnen". Hunt houdt het Kremlin mee verantwoordelijk.

De cyberaanvallen zouden ook burgers getroffen hebben en de nationale economieën miljoenen gekost hebben, luidde het nog.

Als voorbeeld werd verwezen naar de aanval op het hoofdkwartier van de Democratische Partij in 2016, naar het lekken van vertrouwelijke documenten van het anti-dopingagentschap WADA en naar de cyberaanval op de luchthaven van Odessa in Oekraïne. De aanvallen werden volgens de Britten uitgevoerd door hackers met schuilnamen als "Fancy Bear" of "Sandworm", maar waar de Russische militaire inlichtingendienst achter schuilging.

Sinds de affaire-Skripal zijn de relaties tussen Groot-Brittannië en Rusland sterk verzuurd.

Meest gelezen