Miljardenrenovatie voor luchthaven JFK in New York

De luchthaven JFK in New York zal grondig worden gerenoveerd en uitgebreid. De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, stelde de plannen donderdag voor. Kostprijs: 13 miljard dollar.

In de plannen is de aanleg van twee nieuwe internationale terminals tegen 2025 opgenomen. Die moeten de verwachte groei van het luchtvaartverkeer opvangen. Met de nieuwe terminals kan de luchthaven, die in het district Queens ligt en grenst aan het water, zijn capaciteit verhogen van de huidige 60 miljoen tot minstens 75 miljoen passagiers per jaar. Ook grote toestellen zoals de Boeing 787 Dreamliner en Airbus A380 zullen er kunnen landen.

Daarnaast komen er nieuwe winkels en restaurants, een vernieuwde autoweg naar de luchthaven en meer standplaatsen voor vliegtuigen. Een betere verbinding met het openbaar vervoer naar Manhattan staat niet in de plannen. Een groot deel van de renovatie -10 miljard dollar- wordt door de luchtvaartmaatschappijen gefinancierd.

"Dit moet JFK toelaten een van de beste luchthavens ter wereld te worden", aldus Cuomo bij de voorstelling van de plannen. "Terwijl leiders in Washington praten over investeren in infrastructuur, doen wij het echt, en dat op historisch niveau." De start van de werkzaamheden is gepland voor 2020.

In de buurt van New York zijn er nog twee andere luchthavens: La Guardia en Newark. Op beide worden ook al moderniseringswerken uitgevoerd.

Meest gelezen