Videospeler inladen...

"NAVO- of EU-acties tegen Rusland zijn onvermijdelijk, want je kunt niet over je heen laten lopen"

De Europese Unie en de NAVO zullen uiteindelijk acties moeten ondernemen als reactie op het spionagewerk van de Russen. Dat zegt diplomatiek expert en ex-journalist Robert van de Roer in "De wereld vandaag". Nederland en de VS maakten vandaag bekend dat verschillende Russische agenten van de militaire inlichtingendiensten schuldig zouden zijn aan hacking.

In Nederland was eerder vandaag te horen dat vier medewerkers van de Russische militaire inlichtingendienst het land werden uitgezet, nadat ze geprobeerd hadden om in te breken in het netwerk van de chemische waakhond OPCW in Den Haag. Niet veel later liet de VS weten zeven Russen aan te klagen voor onder meer die inbraak.

Dat Rusland wereldwijd zijn spionnen uitstuurt, was al geen grote verrassing. In de VS zouden de Russen mee verantwoordelijk zijn voor inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 en in maart van dit jaar werden de voormalige Russische spion Skripal en zijn dochter vergiftigd in de Britse stad Salisbury. Volgens de Britse premier May is het erg waarschijnlijk dat Rusland achter de aanval zat.

Robert van de Roer is al jarenlang gepokt en gemazeld in de wereld van macht en diplomatie, als journalist en communicatie-adviseur. Volgens hem kan een reactie van de Europese Unie of de NAVO niet uitblijven. "Je kunt niet zo over je heen laten lopen, dat gaat niet", zei Van de Roer in "De wereld vandaag" op Radio 1.  "Je kunt politieke en economische signalen geven, maar dat moet wel gecoördineerd gebeuren. Eén of twee landen die stappen ondernemen, is niet genoeg.

Rusland moet hiermee ophouden

De Nederlanders legden vandaag heel wat details over het onderzoek naar de Russische spionnen letterlijk op tafel. "Zo willen ze het welles-nietesspelletje voor zijn", zegt Van de Roer. Onze Rusland-kenner Jan Balliauw beaamt dat. "Normaal houd je zulke zaken in een onderzoek geheim, maar de bedoeling is om dit een halt toe te roepen. Nederland zegt letterlijk en figuurlijk "Rusland moet hiermee ophouden".

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Maar volgens Van de Roer is zo'n dreigement dus niet genoeg. "Het antwoord dat de EU en de NAVO tot nu toe klaar hebben, is ondermaats. Dit is een industrie die in Russische steden al jarenlang wordt geperfectioneerd en je wilt niet dat ze straks beginnen onze water- en elektriciteitscentrales te hacken."

Amateuristisch

Het werk van de Russische spionnen die nu betrapt zouden zijn, leek wat amateuristisch. Veiligheidscamera's werden niet geschuwd en hun gsm's konden worden getraceerd tot aan het hoofdkwartier van de Russische inlichtingendiensten in Moskou.

"Dat gaat Poetin vervelend vinden, want het komt niet professioneel over", legt Van de Roer uit. "Rusland zit wat door zijn creativiteit heen. Dat zagen we in Salisbury ook. Die mannen liepen gewoon langs alle camera's, het leek wel een slechte film. Het is een gemengd beeld: de professionaliteit van de Russische inlichtingendiensten wordt overschat, maar de schaal wordt onderschat."

Herbeluister het gesprek met diplomatiek expert Robert van de Roer in "De wereld vandaag":

Herbeluister het gesprek met Rusland-kenner Jan Balliauw in "De wereld vandaag":

Meest gelezen