Videospeler inladen...

Nederland zet 4 Russen het land uit na hackaanval tegen OPCW en onderzoek naar ramp MH17

Rusland heeft in april geprobeerd om een hackaanval uit te voeren op de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, in Den Haag. De Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft de aanval kunnen verhinderen. Vier betrokken Russische officieren zijn daarop het land uitgezet. Dat heeft de Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld bekendgemaakt.

De (poging tot) aanval gebeurde op 13 april. De Russen hebben geprobeerd om het wifi-netwerk van de OPCW te hacken. De OPCW is een organisatie die erover waakt dat niemand scheikundige wapens inzet.

Vier betrokken Russische officieren zijn die dag nog het land uitgezet en moesten hun spullen achterlaten. De vier hadden een diplomatiek paspoort en waren op 10 april Nederland binnengekomen. Een medewerker van de Russische ambassade pikte hen op op de luchthaven van Schiphol. 

Een laptop van een van de Russen stond in verbinding met Brazilië, Zwitserland en Maleisië. Volgens de Nederlandse regering viseerden de Russische hackers documenten over het onderzoek naar de ramp met MH17, het vliegtuig van Malaysia Airlines dat in 2014 boven het oosten van Oekraïne is neergehaald door een raket.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

OPCW als doelwit

De cyberaanval gebeurde op een moment dat de OPCW onderzoek deed naar de vergiftiging van de vroegere Russische spion Sergej Skripal in Londen. Het Verenigd Koninkrijk beschuldigde de Russen van die aanval. Op dat moment onderzocht de OPCW ook de chemische aanval in Douma, in Syrië. Daarvan wordt Syrisch president Assad beschuldigd, bondgenoot van Rusland.

De Nederlandse militaire inlichtingen dienst MIVD heeft omstandig uitgelegd hoe de Russen aan het werk gingen, en geeft heel veel details vrij: vliegtuigtickets en andere vervoerbewijzen, foto's, de gebruikte apparatuur en hoe die opgesteld stond in de gehuurde auto van de Russen, smartphones die de Russen tevergeefs kapot probeerden te maken om het bewijsmateriaal te vernietigen (zie onder).

(Lees verder onder de foto's en de tweets.)

FOTO: Nederlandse ministerie van Defensie
FOTO: Nederlandse ministerie van Defensie
FOTO: Nederlandse ministerie van Defensie

Reacties

Nederland roept Rusland op om te stoppen met dit soort geheime cyberoperaties. De Russische ambassadeur in Nederland is opgeroepen om uitleg te geven bij de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken.  De Nederlandse premier Rutte en zijn Britse collega May veroordelen in een gezamenlijke verklaring de Russische actie, en bezweren dat ze de "internationale instellingen willen verdedigen tegen wie ze schade wil toebrengen."

Ook de EU en de Navo veroordelen de "Russische agressie". "Rusland moet ophouden met dit roekeloze gedrag", zegt Navo-secretaris-generaal Stoltenberg, "dit geweld tegen zijn buren, zijn pogingen om verkiezingen te beïnvloeden, en zijn grote desinformatiecampagnes." De Amerikaanse minister van Defensie Mattis houdt Rusland verantwoordelijk en stelt een reactie in het vooruitzicht.  De Russen zelf ontkennen het hele verhaal.

Meest gelezen