Videospeler inladen...

Politici ronselen volmachten in rusthuizen: "Deontologisch onverantwoord"

Politici of hun familieleden die volmachten ronselen in rusthuizen. Het is een praktijk die kennelijk ook in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober voorkomt. Daarover klaagt de grote zorgkoepel Zorgnet-Icuro in Het Nieuwsblad en De Standaard. De koepel vraagt aan politieke partijen om een deontologische code op te stellen.

"Wij stellen vast dat politici of hun familieleden volmachten ronselen bij kwetsbare ouderen in woonzorgcentra", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. Een exact cijfer over het aantal gevallen is er niet. "Maar zelfs al zou dat cijfer klein zijn, dan nog is dit even ernstig en niet toelaatbaar", aldus Cloet. "Woonzorgcentra zijn open huizen. Iedereen is welkom om daar ouderen te komen bezoeken. Maar het is deontologisch onverantwoord dat men bij die mensen, die vaak ook onwetend zijn of zichzelf niet naar het stembureau kunnen begeven, volmachten ronselt."

Zorgnet-Icuro roept politieke partijen op om hun kandidaten te informeren en om een deontologische code op te stellen die de praktijk van volmachten ronselen bij kwetsbare mensen tegengaat. "Wij verwachten van politieke partijen dat zij ouderen niet benaderen. Als ouderen een volmacht willen geven, moeten ze daartoe zelf het initiatief nemen."

Rusthuizen nemen overigens zelf maatregelen tegen het ronselen van volmachten en informeren de ouderen en hun familie. "Sommige directies houden inderdaad een oogje in het zeil om de mensen te beschermen. We raden hen verder aan om lokale besturen aan te schrijven om stembureaus ter plekke te organiseren en om de oudere kiezers te laten oefenen met stemcomputers", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro.  In sommige rusthuizen worden zelfs oproepbrieven voor de verkiezingen wat later uitgedeeld. "Het is niet echt achterhouden, het is de mensen beschermen tegen laakbare praktijken. Bovendien gaat het gepaard met voldoende informatie voor de mensen."

Beluister hier het gesprek met Margot Cloet in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen