Videospeler inladen...

Premier Michel: "Engie Electrabel is verantwoordelijk als energiefactuur abnormaal stijgt"

Als de energiefactuur abnormaal zou stijgen door een stroomtekort in ons land, is dat de verantwoordelijkheid van Engie Electrabel. Dat heeft premier Charles Michel (MR) duidelijk gemaakt aan de top van Engie Electrabel, en zei hij vandaag in het parlement. De Belgische energiefactuur kan stijgen door een mogelijk stroomtekort deze winter. 

Deze middag werd de premier aan de tand gevoeld in het parlement over het risico op een stroomtekort deze winter. Door herstelwerken aan de Belgische kerncentrales zullen niet alle centrales volop draaien. De energie die daar verloren gaat, moet elders worden opgevangen. 

Minister van Energie Marie-Christine Marghem garandeerde eerder al dat er 750 megawatt extra wordt voorzien in de maand november, vooral uit gascentrales. De beheerder van de kerncentrales, Engie Electrabel, zal het onderhoud van een van de kerncentrales ook vervroegen. Volgens netbeheerder Elia is daardoor het risico dat het licht uitgaat in november sterk afgenomen. Voor januari en februari wordt het nog even afwachten. 

Als de energiefactuur "abnormaal" zou stijgen, moet Engie Electrabel daarvoor opdraaien. Dat heeft premier Charles Michel duidelijk gemaakt in een persoonlijk gesprek met de bedrijfstop van Engie Electrabel. Minister Marghem liet eerder al weten dat ze de aansprakelijkheid van Engie Electrabel juridisch zou laten onderzoeken. 

Premier wil geen verlaging van de btw

Verschillende oppositiepartijen, zoals SP.A en de PS, drongen er bij de premier op aan om de btw op elektriciteit opnieuw te verlagen tot 6 procent. Opvallend, de groenen sloten zich daar niet bij aan.  De vorige regering-Di Rupo had de btw verlaagd van 21 naar 6 procent, maar deze regering maakte dat weer ongedaan. 

De premier is geen voorstander van zo'n verlaging. Hij merkte op dat de btw slechts een deel uitmaakt van de energiefactuur. De oppositie reageerde weinig enthousiast op die uitleg. "Vertrouwen in minister Marghem is zoals vertrouwen hebben in oude kerncentrales", verwoordde Kristof Calvo (Groen) het.

Kristof Calvo, federaal fractieleider voor Groen

Beluister hier de analyse van Johny Vansevenant over het debat in het federaal parlement, in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

Meest gelezen