Regering onderzoekt of ze beslissing over gevechtsvliegtuigen kan uitstellen 

Hoe laat kunnen we beslissen welke opvolger er komt voor de Belgische F-16's? Die vraag stelt de regering aan het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, dat F-35-toestellen wil leveren aan het Belgische leger. Eerder hadden de Amerikanen duidelijk gemaakt dat de bestelling ten laatste op 14 oktober moest komen, de dag van de lokale verkiezingen. De regering wil die beslissing mogelijk uitstellen tot na de verkiezingen.

Welk gevechtsvliegtuig de F-16 moet vervangen, en óf ze moeten worden vervangen, daarover is nog steeds geen beslissing. Vanmorgen zaten de belangrijkste ministers van de federale regering samen om te spreken over de twee officiële kandidaten om de vliegtuigen te vervangen:  de F-35 van het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, en de Eurofighter Typhoon, een Brits-Duits-Spaans-Italiaans toestel. Kolonel Harold Van Pee gaf de ministers tekst en uitleg. 

 Het huidige aanbod van de Amerikanen vervalt normaal gezien op 14 oktober, de dag van de lokale verkiezingen in ons land. Maar de regering heeft nu beslist om aan de VS te vragen hoe lang hun offerte precies geldig is. Zo willen ze de beslissing mogelijk uitstellen tot na de verkiezingen. 

"We zullen zien wanneer de regering een beslissing kan nemen", zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). "Vandaag hebben we de technische en financiële evaluatie van de verschillende kandidaten besproken. We bekijken nu hoe onze nationale industrie kan bijdragen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we een goeie beslissing zullen nemen."

Meest gelezen