Videospeler inladen...

Dé screentest, presenteren in het dialect en een vervelende hoestbui: Sabine Hagedoren 25 jaar weervrouw

Exact 25 jaar presenteert Sabine Hagedoren het weer op de VRT. Op 6 oktober 1993 maakte ze de stap van het onderwijs naar het kleine scherm. Eerst combineerde Sabine de twee jobs, maar na een paar jaar werd duidelijk dat de combinatie niet houdbaar was en werd ze fulltime weervrouw. Voor VRT NWS blikt ze terug op drie momenten die ze niet zal vergeten. 

6 oktober 1993. Op die datum presenteerde Sabine Hagedoren voor het eerst het weerbericht. Maar het had anders kunnen lopen. Sabine had scheikunde gestudeerd en zag een job in die sector wel zitten. Ze solliciteerde, maar zonder succes. De sector was een ‘mannenwereld’. Jaren later zei ze hierover: “Als ik al uitgenodigd werd voor een gesprek, kreeg ik te horen: als vrouw tussen al die mannen in een scheikundig bedrijf, gaat dat wel lukken?”

Het werd niets in die sector, maar Sabine had nog iets achter de hand, haar aggregaat. Ze ging het onderwijs in en werd lerares wetenschappen in het secundair onderwijs. Maar het kleine scherm lonkte. Toen Peggy De Meyer en Bob De Richter stopten als weerankers, zag ze haar kans schoon. Sabine schreef een brief naar de toenmalige hoofdredacteur van het nieuws, Kris Borms, en werd uitgenodigd voor de selectieproeven.

Sabines screentest

Videospeler inladen...

Sabine haalde het en werd weervrouw. Eerst nog in combinatie met haar job in het onderwijs, later fulltime. Op 6 oktober 1993 kwam ze voor het eerst de huiskamer binnen.

Sabines eerste weerbericht 25 jaar geleden

Videospeler inladen...

Sabines drie meest memorabele televisie momenten: dialect, hoesten en zingen

Al 25 jaar presenteert Sabine het weer, afwisselend met Frank Deboosere. Maar wat zijn voor haar de drie meest memorabele momenten?

1. Weerbericht in het dialect

Sabine presenteert steeds in het keurig Nederlands, behalve die ene keer. Op vraag van Ketnet deed ze het één keer in ... het dialect.

"Het was niet gemakkelijk", zegt Sabine. "Ik heb geen problemen met dialect, maar als ik het spreek is het thuis of met vrienden. Als ik voor de camera sta en algemeen Nederlands moet praten, kan ik een knop omdraaien. Maar hier ging dat niet. Ik heb het wel 10 keer opnieuw moeten doen." 

Videospeler inladen...

2. De schrik van elke presentator: een fikse hoestbui

Live presenteren is nooit zonder risico. Er kan technisch iets fout gaan, maar ook een 'lichamelijk' ongemak kan roet in het eten strooien.

"In 2009 tijdens een middagjournaal gebeurde het, in volle presentatie kreeg ik een fikse hoestbui. Ik haalde het einde. Het filmpje haalde vooral de sociale media."

Videospeler inladen...

3. Samen zingen in De Droomfabriek

"Ik vorm dan wel een duo met Frank, maar we zien elkaar zo goed als nooit", zegt Sabine. "Als Frank werkt, werk ik niet en omgekeerd. Ook toen we nog met vijf waren, zagen we elkaar niet vaak. Als dat wel lukte was dat een feest, zoals in het programma 'De Droomfabriek'. Dat was fantastisch om te doen. Hoewel ik echt niet kan zingen. Dus hou het fragment maar kort."

Videospeler inladen...

25 jaar weervrouw, dat wilde de VRT niet onopgemerkt voorbij laten gaan. En dus kwam er dit filmpje. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen