Videospeler inladen...

Sven Gatz vraagt meer transparantie over "betaalde" VRT-reportages

Minister van Media Sven Gatz stelt zich vragen over "de mogelijkheid die de openbare omroep aanbiedt aan cultuurorganisaties en gemeenten om tegen betaling live-uitzendingen of reportages te maken". Gatz vraagt duidelijkheid van de VRT.

Vanmorgen berichtten de kranten van De Persgroep "dat je aandacht kan kopen op de VRT": organisaties en culturele instellingen betalen om een programma van de VRT te gast te krijgen voor een live-uitzending.  De VRT ontkent "dat verslaggeving te koop is". Het gaat om samenwerkingen met partners die de kosten delen.  De redactionele onafhankelijkheid is gewaarborgd en de nieuwsdienst is hier nooit bij betrokken, aldus de VRT.

Minister Gatz benadrukt dat de VRT, volgens het mediadecreet en de beheersovereenkomst, naast haar dotatie ook externe middelen mag vergaren. Toch stelt hij zich vragen bij de kostprijs van de praktijk, de verhouding tot de gesubsidieerde cultuursector en de neutraliteit van de berichtgeving.

“Niet elke cultuurorganisatie heeft de mogelijkheid om dergelijke kosten te dragen. Grote cultuurorganisaties worden op die manier bevooroordeeld", zegt Sven Gatz. "Daarnaast kan je je ook afvragen of betalen voor verslaggeving de neutraliteit van de berichtgeving niet in de weg staat. Wanneer wordt informatie ook nieuws? De VRT moet te allen tijde objectief verslaggeven.”

Minister Gatz verwacht nu meer toelichting van de VRT en zal het breder debat ook voeren in de commissie Media in het Vlaams Parlement.

Meest gelezen