Zijn er genoeg agenten in Brussel? Courtois (MR): "Wat doet de minister?"

"We hebben meer wijkagenten nodig", klinkt het bij Bianca Debaets (CD&V). "Nee, we hebben meer mensen nodig bij het parket, en die geeft de minister ons niet", zegt eerste schepen Alain Courtois (MR). Wie is er verantwoordelijk voor dat het complexe Brussel wel eens een "hellhole" wordt genoemd? Gaat het veiligheidsbeleid verloren door de verschillende bestuursniveaus? 

Verschillende kopstukken van de Brusselse gemeentepolitiek verzamelden vandaag rond de debattafel van "Terzake" voor een debat over de veiligheid in Brussel. Alleszins, politici die in Brussel-Stad, een andere Brusselse gemeente of bij het Brussels Gewest actief zijn. De verschillende bestuursniveaus in Brussel zijn een kluwen van jewelste. Wie staat er in voor de veiligheid in onze hoofdstad? 

"Er zijn maar twee vragen vandaag in Brussel: stop het laksisme en los de veiligheid op", klaagt eerste schepen in Brussel-Stad, Alain Courtois (MR). "Ik ben het niet eens met de huidige burgemeester (Philippe Close van de PS, nvdr.)", zegt Courtois. Volgens Close moeten er 200 politieagenten bijkomen in Brussel, maar dat is niet nodig, vindt hij. "De politieagenten in Brussel beter gespreid worden om de veiligheid aan te pakken."

Negen op de tien Brusselaars kent hun wijkagent niet

Bianca Debaets (CD&V), staatssecretaris voor Verkeersveiligheid in de Brusselse regering

Bianca Debaets (CD&V), die staatssecretaris is in de regering van het Brusselse Gewest, vindt dan weer dat die agenten alvast niet goed worden ingezet. "Als u aan Brusselaars vraagt of ze hun wijkagenten kennen, zegt negen op de tien: ik ken mijn wijkagent niet." Debaets is voorstander van meer zogenoemde "nabijheidspolitie".

Wat doet uw minister van Justitie?

Brussels schepen Alain Courtois (MR)

"Wat doet uw minister van Justitie?", vraagt Courtois daarop aan Debaets. "De minister van Justitie belooft ons 200 magistraten voor de rechtbanken." Maar die magistraten, die bij het parket de veiligheidsproblemen kunnen aanpakken, komen maar niet volgens Courtois. Zo is het vingerwijzen van gemeente naar gewest compleet. 

Bekijk hieronder het debat in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen