Unieke kaart "Utopia" te bewonderen in Museum Plantin-Moretus

De Koning Boudewijnstichting heeft de kaart "Utopia" van Abraham Ortelius in handen, de visuele weergave die de cartograaf maakte van het boek "Utopia" van Thomas More. Het unieke stuk wordt in langdurige bruikleen gegeven aan het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen.

Het was een kans die zich één keer in een leven voordoet: een dergelijk topstuk in handen krijgen en kunnen exposeren. "Utopia" is het mythische boek van Thomas More over een ideale samenleving, de kaart die in Antwerpen zal te zien zijn, beeldt die "ideale wereld" af.

Niet dat de kaart zo enorm is: 38 op 47,5 centimeter. De cartograaf Abraham Ortelius werkte er twee jaar aan, in 1595 en 1596 en er werden 12 exemplaren van gemaakt. Maar er is maar één versie meer bekend en dat is de de kaart die nu naar het museum gaat, in een publieke collectie.

Dankzij de Koning Boudewijnstichtig dus, die de kaart op de kop kon tikken voor 175.000 euro.

Meest gelezen