Bijzondere samenwerking: bioboer kweekt groenten voor ziekenhuis

AZ Zeno uit Knokke-Heist en bioboerderij "Het Polderveld" liggen op een paar honderd meter van elkaar. Nu gaan ze samenwerken om biogroenten op het bord van de patiënt te krijgen. De samenwerking tussen ziekenhuis en bioboer is een primeur voor Vlaanderen.

AZ Zeno uit Knokke-Heist heeft een samenwerking opgezet met de bioboerderij "Het Polderveld" uit dezelfde gemeente. Patiënten én personeel van het ziekenhuis krijgen biogroenten op hun bord. Daarmee steunt het ziekenhuis een boer uit het dorp, doen ze samen aan duurzame teelt en volgens het AZ hebben studies bewezen dat zieken met goed eten beter herstellen. 

Het begon met pompoen

Twee jaar geleden is de samenwerking informeel gestart. De eerste groente die werd geoogst was pompoen. Bioboer Lieven Devreese was apetrots dat zijn pompoenen pompoensoep werden voor 12.000 mensen tijdens de opening van het ziekenhuis. AZ Zeno is pas geopend op 22 maart 2018. Maar intussen zijn er al een hele boel teelten: courgettes, groenlof, venkel, raapjes, rode bietjes, paksoi, spitskool, koolrabi's, groene kruiden en allerlei slasoorten. Op dit moment is "Het Polderveld" goed voor de productie van 10% van het eten van het ziekenhuis. Het lijkt niet veel, maar het is genoeg om het verschil te proeven, zegt iedereen.

Van boer en kok of van het veld naar het bord

Voor Pieter De Smet, de kok van AZ Zeno, is het een lang gekoesterde droom die uitkomt. Hij is dus voortaan niet alleen boven zijn potten te zien, maar ook in de openlucht of in de serres van "Het Polderveld". Want hij kiest mee welke groenten de bioboerderij moet kweken. Het eten wordt het werk van een creatief duo: boer en kok. En voor Pieter De Smet is het een groot avontuur om dat van veld tot bord te kunnen opvolgen.

Meest gelezen