Vrouw mag uit cel omdat start proces te lang duurt door stakingen bij Veiligheidskorps

In Brussel mag een vrouw de gevangenis verlaten omdat de start van haar proces te lang duurt door stakingen bij het Veiligheidskorps. De vrouw wordt verdacht van internationale drugssmokkel en zit al meer dan een jaar in voorlopige hechtenis.

Samen met een tiental andere verdachten moet de vrouw terechtstaan voor internationale drugssmokkel via de luchthaven van Zaventem. Ze zit al meer dan een jaar in voorlopige hechtenis, maar is gisteren vrijgelaten. "Het proces is nog niet kunnen beginnen door de problemen met het Veiligheidskorps", zegt haar advocaat Pieter Filipowicz. 

De zaak moest normaal gezien vorige maand behandeld worden. Maar omdat het Veiligheidskorps, dat instaat voor de overbrenging van de gedetineerden naar de rechtszaal, de verdachten niet kon brengen, werd de zaak noodgedwongen uitgesteld. Het uitstel leidde tot grote woede bij advocaten en het parket. 

Nu is dus ook een vrouwelijke verdachte uit de cel gelaten. Omdat de start van haar proces te lang duurt, en omdat ze medische problemen heeft.

Waarom staakt het Veiligheidskorps?

Het is al de vijfde keer op twee weken tijd dat het Veiligheidskorps in het Brussels Justitiepaleis  het werk heeft neergelegd. Het korps gaat vanaf 1 januari op in de nieuw opgerichte directie "beveiliging" van de federale politie. Dat korps van 1.600 mensen moet instaan voor de bewaking van onder meer treinstations, Brussels Airport, nucleaire sites, overheidsgebouwen en internationale instellingen. De leden van het huidige veiligheidskorps maken verplicht de overstap naar dat nieuwe korps, maar er bestaat al maandenlang onrust over de voorwaarden waarop dat zal gebeuren. De vakbondsacties houden onder meer verband met de promoties die een aantal leden van het Veiligheidskorps dreigen mis te lopen.

"Een aantal van de jongste, laatst gerekruteerde leden van het korps verkeert in de voorwaarden om een promotie te krijgen", zegt Claudine Coupienne van het CSC. "In de teksten staat daarover dat zij die promotie "kunnen krijgen" maar de overheden weigeren al maandenlang de proeven daarvoor te organiseren. Op drie maanden van hun overgang naar het DAB wordt hun situatie "bevroren", terwijl andere leden van het Veiligheidskorps wel promotie kunnen maken."

Meest gelezen