Woonzorgcentrum Brugge: "Kiesbrieven blijven op bureel"

In het woonzorgcentrum Engelendale in Brugge doen ze er alles aan om te vermijden dat politici stemmen komen ronselen bij de bewoners. De kiesbrieven liggen niet in de kamers van de bewoners. "En een maand voor de verkiezingen sturen we ook een brief naar de familieleden met alle info over hoe volmachten werken", zegt directeur Rik Coture.

Het gebeurt wel vaker. Lokale politici of hun familieleden gaan op bezoek bij rusthuisbewoners en proberen hun volmacht te krijgen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De grootste koepel van zorginstellingen in Vlaanderen, Zorgnet-Icuro, klaagt dat aan. Het wil dat partijen een deontologische code opstellen om die praktijk tegen te gaan.  
 
In het woonzorgcentrum Engelendale in Brugge liggen de kiesbrieven niet in de kamers van de bewoners, zegt directeur Rik Coture. En ze doen nog meer tegen het ronselen van stemmen. "We sturen een maand voor de verkiezingen een brief naar de familieleden om hen uit te leggen hoe volmachten werken en ze kunnen de kiesbrief dan in ons bureau ophalen. Als bewoners zelf ook nog gaan stemmen, zorgen wij dat ze de kiesbrief krijgen. Spijtig genoeg laat het overgrote deel van de mensen zijn kiesbrief bij ons liggen. Dan zorgen wij ervoor dat er met een doktersattestje aan de kiesplicht wordt voldaan."

Meest gelezen