Meisje vindt eeuwenoud zwaard in Zweeds meer als in een sprookje

In Småland, in het zuiden van Zweden, heeft een 8-jarig meisje een op z'n minst niet-alledaagse vondst gedaan.  Wat eerst een stuk oud ijzer leek, bleek een eeuwoud zwaard van voor de Vikingperiode te zijn. Sommigen zeggen dat zij nu de volgende koningin van Zweden zal worden. 

Saga Vanecek, een Zweeds-Amerikaans meisje, ging deze zomer spelen in het plaatselijke Vidöstern-meer aan haar woning in Tånnö.  "Ik stond in het water en was wat steentjes aan het gooien, toen ik plots iets opraapte wat een soort stok leek", vertelde ze aan The Local.

"Ik haalde het boven en wilde het weer weggooien, toen het ik zag dat het een handgreep had en een puntig einde. Het was helemaal roest. Ik hield het in de lucht en zei "papa, ik heb een zwaard gevonden"!". 

Ik zag dat het ijzer een handgreep en puntig einde had, en riep "papa, ik heb een een zwaard gevonden!"

Net als bij ons was het in Zweden heel droog afgelopen zomer, waardoor het waterpeil in het meer erg was gezakt. Wellicht is daardoor de vondst mogelijk geweest. Saga's familie had snel door dat het wel eens een speciale vondst kon zijn.

Waar eerst gedacht werd dat het zwaard 1.000 jaar oud kon zijn, denken ze in het Jönköping -museum dat het misschien wel teruggaat tot de 5e of 6e eeuw, tot de periode van voor de Vikings dus. Het museum is met de vondst aan de slag gegaan om het te bewaren en verder te onderzoeken. Het zwaard is 85 centimeter lang en er zit ook nog hout en leder aan. Het gaat nog zeker een jaar duren vooraleer het klaar is om tentoongesteld te worden.  

Het nieuws is pas nu bekendgemaakt, omdat archeologen eerst in alle rust de omgeving wilden uitkammen op andere vondsten. Grote ontdekkingen werden evenwel niet meer gedaan. 

Meest gelezen