200 zalen van Buckingham Palace leeggehaald voor renovatie; koningin Elizabeth verhuist in 2025

De komende maanden worden voor een grondige renovatie duizenden meubels en kunstwerken verhuisd in de officiële residentie van de Britse koningin, Buckingham Palace. In 2025 zal ze haar woonruimte ook moeten verlaten.

De Britse Queen Elizabeth heeft de elektriciens en de loodgieters op bezoek in haar enorme residentie Buckingham Palace in hartje Londen. Het Britse koningshuis heeft vandaag aangekondigd dat het volgend halfjaar maar liefst 200 zalen op zes verdiepingen in de oostvleugel - de grootste vleugel - worden leeggemaakt. Dat betekent concreet dat zo’n 3000 kunstwerken, klokken, boeken, porselein, kandelaars en meubelstukken moeten worden versleept, om de werklui de ruimte te geven. 

Tot de oostelijke vleugel hoort de beroemde voorgevel van het paleis, met het balkon waarop de royals op gezette tijden het volk toezwaaien. Van drie van de vier kinderen van de koningin - de prinsen Andrew en Edward en prinses Anne - worden ook de kantoren verhuisd. Kroonprins Charles heeft geen kantoor in de oostvleugel; hij werkt in het nabijgelegen Clarence House. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De meeste voorwerpen worden elders gestockeerd; zo’n 150 objecten verhuizen tijdelijk naar het Royal Pavillion in Brighton, waar ze ooit vandaan kwamen, en waar ze nu weer te bekijken zullen zijn. 

De renovatie zal vleugel per vleugel gebeuren. De ontvangstzalen blijven open, zodat officiële bezoeken en banketten kunnen blijven doorgaan.

Loodgieters en elektriciens hebben voor zeker tien jaar werk, om Buckingham Palace te moderniseren en te beschermen tegen brand of wateroverlast. Sinds de jaren 50 is er blijkbaar niet veel meer gebeurd. Op dit moment is al 3000 meter oude kabel verwijderd. Het werk kost meer dan 430 miljoen euro, een bedrag dat de Britse belastingbetaler moet ophoesten.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Tegen 2025 moet het grootste werk achter de rug zijn. Dan zal de koningin ook haar privé-appartement in de noordelijke vleugel van Buckingham Palace moeten verlaten. Als ze dan nog in leven is, tenminste. Koningin Elizabeth is intussen 92 jaar oud; haar echtgenoot prins Philip 97.  Elizabeth is erg pragmatisch ingesteld, meldde een medewerker, “Ze zei me: laat maar weten wanneer ik eruit moet.”

Buckingham Palace werd in 1703 gebouwd als privékasteel. Pas in 1761 werd het gekocht door koning George III. De oostelijke vleugel kwam erbij tijdens de regeerperiode van koningin Victoria.

Meest gelezen