Videospeler inladen...

Meerderheid in Amerikaanse Senaat gaat "voor" stemmen: Kavanaugh zo goed als zeker naar Hooggerechtshof

De uiteindelijke beslissing over de benoeming van Brett Kavanaugh tot lid van het Hooggerechtshof valt wellicht morgen of overmorgen in de Amerikaanse Senaat. Alle Republikeinse senatoren behalve Lisa Murkowski hebben aangegeven dat ze voor de benoeming van Kavanaugh als opperrechter in het Hooggerechtshof zullen stemmen. Ook de Democraat Joe Manchin zal voor stemmen, waardoor het voor-kamp het zal halen met 51 tegen 49 stemmen. Als de Republikein Steve Daines niet aanwezig zou zijn, blijft er een meerderheid van 50 tegen 49 stemmen voor de benoeming van Kavanaugh.

Vorige week had de Senaatscommissie Justitie meerderheid tegen oppositie zich akkoord verklaard met de benoeming van Kavanaugh, mits er een kort onderzoek naar seksueel misbruik door het FBI gevoerd werd.

Die resultaten zijn intussen bekend aan de senatoren en daarop moest vandaag gestemd worden over het afsluiten van de procedure tot benoeming in de voltallige Senaat. De Republikeinen hebben daar 51 zetels en de Democraten 49. Uiteindelijk stemden 51 senatoren voor het houden van een stemming en 49 tegen. Opvallend: het was geen blok van meerderheid tegen oppositie. De Republikein Lisa Murkowski stemde tegen en de Democraat Joe Manchin voor het houden van de stemming.

Voor alle duidelijkheid: de stemming van vandaag ging niet over de benoeming op zich, maar wel over het afsluiten van de benoemingsprocedure en het houden van de uiteindelijke stemming in de Senaat. Dat zal dus wellicht morgen zaterdag of zondag zijn.

Via Twitter heeft president Trump verheugd gereageerd op de stemming van vandaag.

Kavanaugh nagenoeg zeker naar Hooggerechtshof

De stemming van vandaag werd vooral beschouwd als een test voor hoe er over de benoeming gestemd zal worden. Het was dus nipt temeer daar een aantal Republikeinse senatoren nog niet in hun kaarten lieten kijken. Uiteindelijk stemden de meeste Republikeinse twijfelaars dus toch samen met hun partij. Enkel Lisa Murkowski stemde tegen, maar dat werd geneutraliseerd door de Democraat Joe Manchin die wel "ja" stemde.

Murkowski en Manchin hebben intussen gemeld dat ze hun stem zullen handhavan bij de stemming komend weekend. Daardoor is het zo goed als zeker dan Kavanaugh de steun zal krijgen van de Senaat en op weg is naar het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Als de Senaat dit weekend stemt zoals vandaag -en wellicht is dat het geval- dan zou de benoeming van Kavanaugh nipt goedgekeurd worden. Als er morgen gestemd wordt, dan zou de Republikein Steve Daines uit Montana niet aanwezig zijn, want zijn dochter trouwt dan en hij had aangekondigd dat hij de voorkeur zou geven aan het naar het altaar leiden van zijn dochter boven een stemming. Maar dan nog zullen de ja-stemmen het halen met 50 tegen 49 senatoren.

Bij een gelijke stand van 50 tegen 50 kan vicepresident Mike Pence met zijn stem de doorslag geven. Het zou wel de eerste keer zijn dat een opperrechter benoemd wordt door de stem van de vicepresident, wat toch duidt op weinig vertrouwen in rechter Kavanaugh. Die zou dan na Neil Gorsuch eerder dit jaar de tweede opperrechter zijn die benoemd wordt op voordracht van president Donald Trump.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: onze correspondent in Washington Björn Soenens legt uit hoe de zaken er voorstaan voor Kavanaugh

Videospeler inladen...

Meest gelezen