Bent u fan van N-VA en leest u Het Laatste Nieuws? Dan wil Vlaams Belang u bereiken op Facebook
De afgelopen maanden hebben de Vlaamse politieke partijen massaal gepersonaliseerde advertenties uitgestuurd via Facebook. Dat blijkt uit onderzoek van VRT NWS en De Tijd. Een steekproef van meer dan 1.500 politieke advertenties leert ons dat onder meer N-VA-kiezers een populair doelwit zijn.
Bent u tussen de 35 en 64 jaar oud en leest u De Morgen? Dan heeft u misschien wel een advertentie van Groen op uw tijdlijn zien passeren. Kiezers tussen de 17 en 35 met interesse in feminisme kregen na de Pano-reportage over ‘Schild en Vrienden’ dan weer een advertentie van PVDA-voorzitter Peter Mertens voorgeschoteld.
Hoe politieke partijen aan die informatie komen? Heel simpel, via Facebook. Want persoonlijke advertenties zijn het businessmodel van de sociaalnetwerksite. De advertenties die u te zien krijgt, zijn vaak compleet anders dan die bij uw partner of beste vriend. Uw leeftijd, geslacht, woonplaats of interesses, het is allemaal informatie die wordt gebruikt om reclameboodschappen op maat aan te bieden, ‘targetten’ in vakjargon.
Van PVDA tot Vlaams Belang, voor alle partijen zijn Facebook-advertenties een onderdeel geworden van de campagne
En dat is exact wat de Vlaamse politieke partijen doen. Van PVDA tot Vlaams Belang, voor alle partijen zijn die Facebook-advertenties een belangrijk onderdeel geworden van de campagne. Uit analyse van VRT NWS en De Tijd blijkt dat partijen het grootste deel van hun advertenties targetten op locatie. Niet onlogisch, aangezien het gemeenteraadsverkiezingen zijn. Een advertentie van N-VA Antwerpen is enkel nuttig voor Antwerpse kiezers.
Gericht op concurrerende partijen
Maar de partijen gaan ook regelmatig een stapje verder en passen hun boodschap aan op basis van de interesses van bepaalde doelgroepen. De nationale N-VA-pagina kwam net voor de staking van de spoorvakbonden afgelopen zomer met een advertentie die gericht was naar gebruikers van 13 jaar en ouder die geïnteresseerd zijn in de jeugdbeweging Chiro: “Komende dagen vertrekken duizenden jongeren op kamp, maar de staking van de socialistische spoorvakbond gooit roet in het eten”.
In de steekproef vinden we ook een 50-tal politieke advertenties terug die zich specifiek richten op een concurrerende partij. Zo focust Open VLD zich rond het thema hernieuwbare energie op kiezers die interesse hebben in Groen. Als het gaat over hervorming van het brugpensioenstelsel of de vennootschapsbelasting probeert de liberale partij N-VA-kiezers te overtuigen.
Ook CD&V, Vlaams Belang en in minder mate SP.A proberen op die manier mensen te overtuigen. En net als Open VLD willen ook de christendemocraten zowel Groen- als N-VA-kiezers naar hun Facebook-pagina te lokken. Voor de Groen-kiezers zijn er boodschappen rond samenleven en natuur in de stad, Facebook-gebruikers met interesse in N-VA kregen op 11 juli een CD&V-advertentie te zien met de boodschap 'Gelukkige Vlaamse feestdag'.
Vlaams Belang gaat vol voor N-VA-kiezers
Maar het is vooral Vlaams Belang dat de afgelopen maanden volop heeft geprobeerd om N-VA-kiezers te bereiken via Facebook. Van de ongeveer 170 verzamelde Vlaams Belang-advertenties zijn er 40 die zich richten op mensen met interesse in N-VA. Een viertal reclameboodschappen richten zich op mensen die geïnteresseerd zijn in Bart De Wever.
Die advertenties van het Vlaams Belang gaan onder meer over asiel en migratie, een bouwstop voor moskeeën, hoofddoeken op school en armoede in Vlaanderen. Een andere vaststelling is dat Vlaams Belang ook zijn pijlen richt op lezers van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad, de twee populairste kranten van Vlaanderen. Op die manier kan de partij met één advertentie meteen een brede groep kiezers bereiken.
En die strategie lijkt zijn vruchten af te werpen, toch zeker als we kijken naar de groei van Vlaams Belang op Facebook. In één jaar tijd is het aantal vind-ik-leuks voor Vlaams Belang meer dan verdubbeld, van 80.000 in september 2017 tot meer dan 224.000 vandaag. Het gevolg van die forse inhaalbeweging is dat Vlaams Belang op dit moment de populairste Vlaamse partij is op Facebook, een positie die lange tijd in handen was van N-VA.
Hoe kwam dit onderzoek tot stand?
Begin juni hebben VRT NWS en De Tijd een oproep gedaan om een stukje software van de Amerikaanse journalistieke organisatie ProPublica te installeren die de politieke advertenties op hun Facebook-tijdlijn verzamelde. Naar schatting 350 Vlamingen hebben die tool geïnstalleerd, waardoor we ruim 1.500 politieke advertenties in kaart hebben kunnen brengen.