Blanke politieagent schuldig bevonden aan doodslag op zwarte tiener in Chicago

De blanke politieman Jason Van Dyke, die vier jaar geleden de zwarte tiener Laquan McDonald doodschoot, is schuldig bevonden aan doodslag. In oktober 2014 zou hij zestien keer geschoten hebben op de zwarte tiener, die in het bezit was van een mes.

De blanke politieman Jason Van Dyke is schuldig bevonden aan doodslag. Vier jaar geleden in oktober heeft hij de zwarte tiener Laquan McDonald doodgeschoten.

De nu 40-jarige Jason Van Dyke moest zich voor de rechter verantwoorden voor moord. In totaal zou hij zestien keer hebben geschoten op de zwarte tiener, die in het bezit was van een mes. Ook toen de jongen al op de grond was gevallen, werden er nog schoten gelost.

De twaalf juryleden beslisten uiteindelijk om Van Dyke, die onschuldig had gepleit, schuldig te verklaren aan doodslag. Hij werd daarnaast ook nog schuldig bevonden aan zestien feiten - een per gelost schot - van verzwarend wapengebruik. Zijn straf zal later worden bekendgemaakt.

De dood van Laquan McDonald had voor heel wat ophef gezorgd in de VS. Toen in 2015 beelden van de feiten werden vrijgegeven, leidde dat tot maandenlang protest in Chicago.

Meest gelezen