Videospeler inladen...

Chinese voorzitter van Interpol Meng Hongwei is vermist

Het Franse gerecht is een onderzoek gestart naar de verdwijning van Meng Hongwei, de voorzitter van de internationale politiedienst Interpol. Meng zou niet teruggekeerd zijn van een bezoek aan zijn thuisland. Volgens een krant uit Hongkong zou hij in China gearresteerd zijn.

Het onderzoek komt er op verzoek van de vrouw van Meng, die samen met hem in de Franse stad Lyon woont. Daar is het hoofdkwartier van Interpol gevestigd. Volgens de vrouw is haar echtgenoot eind september niet teruggekeerd van een bezoek aan China en heeft ze niets meer van hem vernomen.

Meng Hongwei is sinds eind 2016 de voorzitter van Interpol. Het dagelijks bestuur van de politiedienst is in handen van een Duitse secretaris-generaal. Toch is het opvallend dat een Chinees politicus met een lange staat van dienst in de communistische partij de topman werd van Interpol. Onder meer Amnesty International had daar toen bezwaren tegen en vreesde dat Meng de politiedienst zou misbruiken om jacht te maken op dissidenten in het buitenland.

Voor hij topman van Interpol werd, was Meng viceminister van Openbare Veiligheid in China. Zo was hij een van de verantwoordelijken voor het handhaven van het communistische regime in het land. Daarvoor was hij de topman van de Chinese kustwacht.

Volgende slachtoffer van zuivering door Xi?

Volgens The South China Morning Post -een onafhankelijke krant uit Hongkong- zou Meng gearresteerd zijn toen hij in China is geland. Hij zou daar ondervraagd worden over een corruptiezaak. Wel verwijst de krant enkel naar "een anonieme bron".

Meng was ook een nauwe medewerker van de voormalige veiligheidschef Zhou Yongkang die afgezet werd tijdens een zuivering door huidig president Xi Jinping en die nu een levenslange celstraf uitzit.

De verdwijning van Meng is opvallend, maar niet uitzonderlijk. De voorbije maanden zijn in China al wel meer topfiguren en bekendheden verdwenen. Vaak worden die vastgehouden door het regime en duiken ze later op als ze corruptie bekennen. Onder hen is de in China bekende actrice Fan Bingbing. Of Peking het zou durven om een landgenoot met een dergelijk hoge internationale functie uit te zuiveren, zou echter erg vreemd zijn, maar uit te sluiten is dat niet.

Meest gelezen