AFP or licensors

Russische overheid: "Oekraïense cineast Oleg Sentsov stopt met hongerstaking" 

Sinds 14 mei 2018 was Oleg Sentsov in hongerstaking met de eis tientallen Oekraïense politieke gevangenen in Rusland vrij te laten. Nu meldt de Russische overheid dat Sentsov, die door Rusland veroordeeld is tot 20 jaar strafkamp, deze hongerstaking na 144 dagen stopzet.

In 2014 werd Oleg Sentsov opgepakt en veroordeeld wegens daden van terrorisme op het door Moskou geannexeerde schiereiland Krim. Sinds 2017 verblijft Sentsov in een strafkolonie in Labytnangi, een kleine stad boven de Poolcirkel.

De Russische Federale Penitentiaire Dienst meldt dat Sentsov de hongerstaking stopt op vraag van de gevangenisartsen en zijn advocaat, die vorige maand meldde dat de langdurige staking een blijvend negatief effect zal hebben op Sentsovs gezondheid.

Sinds Sentovs opsluiting wordt er door internationale organisaties, zoals Amnesty International en de EFA, gepleit voor zijn vrijlating. Zij achten zijn opsluiting onrechtvaardig en het resultaat van een politiek schijnproces.

Meest gelezen