Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meer dan 1.500 doden in Sulawesi, Yassine Atari: "Het is wachten op internationale hulpverlening"

Een week na de aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is het dodental opgelopen tot 1.558. Dat heeft het nationale rampenbestrijdingsagentschap bekend­gemaakt. Stilaan komt de internationale hulpverlening op gang, en dat is nodig, volgens VRT-reporter Yassine Atari.

Een week geleden werd Sulawesi getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,5, gevolgd door een metershoge tsunami. Die richtte een enorme ravage aan, niet alleen in de kuststad Palu, maar ook in de verder afgelegen gebieden. Volgens een nieuwe balans van het Indonesische rampenbestrijdingsagentschap is het dodental nu al opgelopen tot 1.558. Er zijn nog honderden vermisten. De kans om nog levenden vanonder het puin te halen, wordt als nihil beschouwd.  

Stilaan komt de internationale hulpverlening op gang. Verschillende landen, waaronder Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, hebben vliegtuigen met hulpgoederen naar het rampgebied gestuurd. "Je ziet de hulporganisaties stilaan komen, gisteren zag ik bijvoorbeeld een grote vrachtwagen van het Rode Kruis met groot rollend materieel om te zoeken naar slachtoffers", zegt Yassine Atari, onze reporter ter plaatse.

"De meeste mensen slapen gewoon op straat in geïmproviseerde tentenkampen. Sommige hotels hebben hun domein opengesteld zodat mensen daar hun shelter kunnen bouwen. Ze kunnen ook terecht in legerkampen. Er zijn enkele veldhospitalen, maar het is nog steeds niet genoeg. De ziekenhuizen worden overrompeld. Het is echt wachten tot de internationale hulpverlening goed op gang komt"

In ons land hebben de hulporganisaties achter het Consortium 12-12 een gezamenlijke inzamelactie opgestart. Storten kan op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212. Op dit moment heeft het Consortium al zo'n 425.000 euro opgehaald. Het geld dient voor eerste noodhulp, zoals proper water, tenten en voedsel. 

Beluister het gesprek met Yassine Atari in "De ochtend"

Meest gelezen