Videospeler inladen...

Eeuwenoude bos van Hambach voorlopig niet gerooid

In Duitsland mag het eeuwenoude bos van Hambach, tussen Aken en Keulen, voorlopig niet worden gekapt. Dat heeft een rechtbank in Münster beslist. Een milieuvereniging had in kortgeding een rechtszaak aangespannen. Volgens de milieubeweging verdient het bos bescherming omdat de langoorvleermuis er woont. De rechter zegt dat het dossier te complex is om snel te oordelen en verbiedt daarom voorlopig de kap van het bos. Een energiebedrijf wil de komende maanden het bos rooien om bruinkool te ontginnen. 

Het geluid van kettingzagen is de komende dagen en weken niet te horen in het bos van Hambach, tussen Aken en Keulen. Dat is een direct gevolg van de beslissing van een rechtbank in Münster om het rooien van het bos voorlopig te verbieden. De rechtbank reageert daarmee op een verzoek in kortgeding van de milieubeweging BUND. Volgens BUND komt het bos van Hambach in aanmerking om bescherming te krijgen omdat de langoorvleermuis er woont. (Lees verder onder de foto.)

Ten gronde heeft de rechtbank daarover nog niet geoordeeld: het dossier is complex en beslaat kisten vol documenten, waardoor er te weinig tijd was om in kortgeding te oordelen, zo luidt het in Münster. Om geen onomkeerbare feiten te creëren, wil de rechter dat RWE voorlopig geen enkele boom in Hambach rooit. Tegen dat besluit is geen beroep meer mogelijk. 

Het eeuwenoude bos van Hambach is de laatste maanden niet uit het Duitse nieuws weg te slaan. Energieconcern RWE wil op korte termijn de helft van wat er nog rest van het bos (200 hectare van wat ooit 4.100 hectare was) rooien om er bruinkool te kunnen winnen. De gedolven bruinkool voedt de nabijgelegen elektriciteitscentrale, maar is tegelijkertijd door de hoge CO2-uitstoot heel schadelijk voor het milieu. Volgens RWE heeft het dringend de gronden van het bos nodig om de bevoorrading van de centrale niet in gevaar te brengen. 

De enorme open mijn naast het bos is een van grootste van Europa. Net daarom is Hambach voor milieuactivisten een symbool geworden voor het verzet tegen bruinkool en voor de strijd tegen de klimaatopwarming. Activisten bezetten het bos, maar die kampen zijn intussen door de politie ontruimd. RWE heeft een vergunning tot 2020 om de mijn van Hambach uit te baten. 

Terwijl de milieubeweging de beslissing als een grote overwinning viert (zie tweet), reageert energiebedrijf RWE ontgoocheld. Volgens het bedrijf is dit rooiseizoen (dat eind februari afloopt) niet meer haalbaar, waardoor het bos pas ten vroegste eind 2019 gerooid kan worden. Als dat dan al kan, want het bedrijf houdt er rekening mee dat de definitieve beslissing niet voor eind 2020 valt. 

Meest gelezen