Erik Tack: "Succes Vlaams Belang Ronse had een keerzijde op alle vlakken"

18 jaar zat huisarts Erik Tack in de gemeenteraad van Ronse. Hij heeft er succes gehad, met ruim 2.500 voorkeurstemmen in 2006, en zijn Vlaams Belang eindigde als de vierde partij in de stad in 2012. Een maand geleden kondigde hij in de gemeenteraad aan te stoppen met de gemeentepolitiek.

Omdat naast Erik Tack ook andere Vlaams Belang-leden geen kandidaat meer willen zijn, heeft de partij geen lijst meer ingediend in Ronse. Ook al rolde Tack toevallig in de politiek, zijn overtuiging heeft altijd standgehouden. Ook terwijl hij "aangevallen werd, zowel persoonlijk als professioneel": 

Erik Tack: "Stel je voor dat je je al 25 jaar bijna elke dag, soms 24 uur per dag, inzet voor het wel en wee van de mensen die je komen consulteren. En dat iemand het plots heel leuk vindt om je aan te spreken met “ah, dokter Mengele”, wat zou u daarbij denken? Welk recht heeft iemand om mij op basis van mijn ideologie, mijn overtuiging, op die manier aan te spreken? Dit gaat recht naar het hart."

"Als mensen weigeren mij de hand te schudden omwille van het feit dat ik anders denk dan zij, en zij vanuit een soort moreel superioriteitsgevoel, waar dat ook moge vandaan komen, zich meer en beter voelen dan iemand anders, enkel en alleen omdat die ander anders denkt dan ik. Een job is mij ontnomen, patiënten hebben een andere huisarts gezocht. De ramen en deur van mijn huis werden ingeslagen of ingebeukt, en er was een grote impact op mijn privéleven, ook sociaal en cultureel".

"Geen democratie"


Bij de parlementsverkiezingen in 2004 haalde het Vlaams Blok bijna 30% in Ronse. Erik Tack: "op enkele uitzonderingen na, hing bijna niemand een affiche van mij of mijn partij aan het raam. Dan ga je je toch afvragen of er niet iets fundamenteels fout is in de democratie, die sommigen zo hoog aanslaan."

"Volgens mij is er helemaal geen democratie, want democratie betekent dat iedereen vrijuit zijn mening mag te kennen geven. Als je geen affiche van een bepaalde kandidaat mag uithangen, of van een bepaalde partij, dan betekent het dat je dat eigenlijk niet kan in deze maatschappij. En dus is de democratie zoek in dit land. Het cordon sanitaire is veel meer dan een akkoord tussen de andere partijen om niet met Vlaams Belang te besturen. Dat cordon is een soort maatschappelijke druk op de bevolking geworden".

Niet verbitterd


Tack: "neen, ik ben niet verbitterd of gefrustreerd. Helemaal niet, de politiek heeft mij ook veel mooie dingen gebracht, persoonlijk dan. Veel mensen leren kennen en thema’s, mijn interessesfeer is veel breder geworden, ik heb de samenleving en mensen anders leren bekijken. Ik ben socialer geworden, omdat ik met veel meer problemen in contact kwam". 

Wat na de lokale politiek?


Erik Tack: "ik stak bijna al mijn vrije tijd in de politiek. Ik zal de politiek zeker missen, maar ik neem hier ook een positieve keuze: de vrijgekomen tijd kan ik nu - in de hopelijk tientallen jaren die mij nog resten - in mijn hobby's steken, als muziek en kunst. Als ik aan politiek blijf doen, dan gaat mij dat niet lukken, en dan zou ik niet graag hebben – als mijn laatste uren zouden komen – dat ik moet zeggen: verduiveld, dat heb ik nu toch wel gemist, dus dat wil ik ook nog doen."

lees ook