Vrouwen in een Cambodjaanse kledingfabriek.
AP2006

EU wil handelssancties opleggen aan Cambodja en Myanmar wegens schending mensenrechten

Op dit ogenblik kunnen beide landen goederen zonder tarieven invoeren in de Europese Unie, maar de EU wil die maatregel schrappen uit onvrede met schendingen van mensenrechten in die twee landen.

"Ons handelsbeleid is gebaseerd op waarden, niet enkel woorden en wij moeten optreden als er ernstige inbreuken zijn", zo zei EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström na een ontmoeting van de ministers van Handel in Oostenrijk vandaag.

Concreet zal het Aziatische land Cambodja zijn gunstige toegang tot de Europese markt verliezen. De EU overweegt ook gelijkaardige sancties tegen Myanmar (Birma). Het gaat om de EBA (Everything but Arms), een systeem waarbij de EU aan de armste landen ter wereld toestaat om zonder invoertarieven goederen te verkopen op de Europese markt. Dat slaat op alle goederen behalve dus wapens.

Europa wil Cambodja dat voordeel nu ontnemen omdat het regime van premier Hun Sen de oppositie en de media onderdrukt en via schijnverkiezingen aan de macht kon blijven. Hun Sen had eerder de internationale gemeenschap aangemoedigd om sancties te treffen. Hij kan hen uitdagen, want hij rekent op steun vanuit China om westerse sancties te omzeilen.

Toch voert Cambodja jaarlijks voor vijf miljard euro uit naar de EU en dat is goed voor 40% van de export van dat land. Het gaat dan vooral om textiel en suiker. Ongeveer 700.000 mensen in Cambodja werken in de productie van kleding.

Schaduw van Rohingya over Myanmar

De EU heeft ook Myanmar gewaarschuwd dat het die voordelige status dreigt te verliezen. Er komt nog wel eerst een onderzoekscommissie van de EU naar Myanmar vooraleer de beslissing genomen wordt.

De EU is ontstemd over de brutale verdrijving van de Rohingya-minderheid door het leger van Myanmar naar Bangladesh. Er zouden het voorbije jaar al meer dan 700.000 Rohingya naar Bangladesh zijn gevlucht en er zouden 10.000 mensen vermoord zijn.

Myanmar voert vooral olie en textiel uit. Het land leed jarenlang onder westerse economische sancties tegen de militaire dictatuur in Myanmar, maar het zou nu de eerste keer zijn dat de EU sancties neemt tegen de verkozen regering van dat land. Die staat onder leiding van de Nobelprijswinnares voor de Vrede en voormalige dissidente Aung San Suu Kyi.

Rohingya-vluchtelingen bereiken de kust van Bangladesh.

Meest gelezen