Hoe verging het "de Noorse jongeman die naakt op date ging"?

"Mijn bedoeling is om de heersende regeltjes te overtreden. Want als je eerlijk tegenover jezelf wil zijn, dan kan je niet voortdurend blijven leven zoals men dat van je verwacht." En dus besloot de toen 23-jarige Fred Ligaard 5 jaar geleden om in een park in de Noorse hoofdstad Oslo meisjes te versieren zonder ook maar enige vorm van kledij om het lijf. Miljoenen vergaapten zich er vervolgens aan op YouTube. Niet alleen nieuwsmedia wereldwijd zagen de humor in van deze grap, al werd hij ook wel als "a really creepy weirdo from Norway" omschreven, ook de plaatselijke agenten lieten hem begaan. Nu, 5 jaar later, probeert Ligaard nog steeds met geslaagde en minder geslaagde grappen het YouTube-publiek te charmeren, zij het met wisselend succes.

Ligaard in oktober 2013 op nieuwswebsite The Local: "Ik denk niet dat ik mensen lastig val, als ik me zo aan hen toon. Ik vind dat je mensen sowieso niet kan lastig vallen als het je bedoeling is om iets plezants te doen." Zijn naakte versierpogingen, die hij eind september 2013 op YouTube publiceerde, klokken momenteel af op meer dan 4,2 miljoen views:

Ligaard was slechts enkele maanden bezig met een eigen YouTubekanaal, als Freddy Fairhair, toen de video "Naked Guy Picking Up Girls" viraal ging. Maar, zoals hij vorig jaar nog op sociale media uitlegde, het idee van het naakte daten speelde al langer in zijn hoofd en kon hij niet laten liggen: "En mocht ik ervan overtuigd geweest zijn dat meisjes en vrouwen zich ongemakkelijk zouden gevoeld hebben indien ze me zo zagen, dan had ik het zeker niet gedaan. Maar ik was eerder van het tegendeel overtuigd, namelijk dat ze het wel degelijk leuk zouden vinden."

"Ook was het voor mij een gelegenheid om mijn eigen angsten en tekortkomingen op sociaal vlak aan te pakken. Dat door uit mijn 'comfort zone' te stappen. En zo als persoon te kunnen groeien."

"Ik blijf trots op dit filmpje en het verwarmt nog altijd mijn hart. Ondanks de soms ronduit negatieve reacties." Toch weerhield eventuele kritiek Ligaard er niet van om opnieuw te scoren met zijn filmpjes, al waren ze niet altijd even subtiel.

Begin 2014 zette Ligaard zich onder meer achter zijn laptop in een universiteitsbibliotheek en begon er naar een pornofilm te kijken. Daarbij zette hij wel zijn hoofdtelefoon op, maar vergat die te verbinden met de laptop. Waardoor de hijggeluiden duidelijk in de bibliotheek te horen waren. Met meer dan 3,5 miljoen views had de Noorse grappenmaker opnieuw een succes:

Enkele maanden later paste Ligaard de eigen versiertips van een aantal vrouwen toe op de vrouwen die de tips aan hem gegeven hadden. Met succes, zo bleek. Ook wat het aantal kijkers op YouTube betrof, want het filmpje bereikte intussen meer dan 5,5 miljoen views:

Begin 2015 liet Ligaard zich van een heel andere kant zien, toen hij scoorde met een reeks wijsheden van bejaarden over het leven, wijsheden die hij in een video gegoten had. Weinig origineel, vonden sommigen, "en daar ben ik het mee eens. Het is zo’n eenvoudig concept. Maar ik denk dat, eens je het voor jezelf gezien hebt, het niet meer aanvoelt als oud nieuws". Ongeveer een half miljoen mensen bekeken het filmpje en het werd opgepikt door diverse nieuwsmedia wereldwijd:

Het succes van zijn video’s zorgde er intussen voor dat Ligaard financieel van zijn hobby zijn werk kon maken, zeker ten tijde van boven vermelde virale video’s. Zo vertelde hij in juli 2016 aan nieuwswebsite Romerikes Blad: "Het is krap, dat wel, maar ik kan er nu van leven. Ik doe dit liever, op de manier dat ik het wil, dan dat ik iets anders zou doen om meer te verdienen en er een hekel aan te hebben. Bovendien, ik weet zeker dat het zal leiden tot iets groters."

Dat gebeurde intussen niet en daarom dat Ligaard zich nu ook omschrijft als "a struggling Norwegian YouTube clown", een grappenmaker op YouTube dus die het moeilijk heeft de eindjes aan elkaar te knopen. En dat omdat het aantal abonnees op zijn kanaal de laatste 3 jaar onveranderd bleef. Het feit dat hij zelfs zijn moeder inschakelde, deed niets veranderen aan de situatie.

“Wat de toekomst brengt, is momenteel onduidelijk”, liet hij in augustus nog aan zijn fans weten, “Ik droom er nog altijd van om me in Californië te vestigen om daar met een eigen podcast-studio te starten.”

Meest gelezen