Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

India koopt de S-400, de meest geavanceerde Russische luchtafweerraketten, en riskeert VS-sancties

Het contract van 5,2 miljard dollar is ondertekend tijdens het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan India. Toch kondigden noch Poetin noch de Indiase premier Narendra Modi het contract officieel aan. India riskeert mogelijk VS-sancties, maar dat is niet zeker.

De S-400 is het neusje van de zalm van de Russische luchtafweer en bestaat uit mobiele radarinstallaties, commandoposten en raketbatterijen. Het contract heeft een waarde van 5,2 miljard dollar en de eerste tuigen zouden vanaf 2020 geleverd worden.

De ondertekening is het orgelpunt van een tweedaags bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan India. De Indiase premier Narendra Modi vindt het contract een logisch vervolg van de al decennia oude goede banden tussen Rusland en India. Tijdens de Koude Oorlog werd India bewapend door de Sovjet-Unie en erfvijand Pakistan door de Verenigde Staten en China.

Een Amerikaanse wet dreigt sinds kort echter met sancties tegen elk land dat Russische wapentuig koopt. Dat is een onderdeel van de sancties die het Russische optreden in Oekraïne bestraffen.

India riskeert dus Amerikaanse sancties, maar wellicht zal het zo'n vaart niet lopen. De voorbije jaren is er een forse strategische toenadering tussen de VS en India aan de gang. Amerika beschouwt India steeds meer als een tegengewicht voor de opkomende macht van China in Azië. Anderzijds wantrouwen de Amerikanen hun oude bondgenoot Pakistan omdat dat land nauwe banden onderhoudt met allerlei extremistische moslimgroepen.

Wellicht zal de regering-Trump na wat knarsetanden de S-400-leveringen door de vingers zien om die erg belangrijke band met India niet te schaden. De VS zitten al verwikkeld in een handelsoorlog met China en kunnen zich tegelijkertijd geen rel met die andere Aziatische grootmacht India veroorloven.

"Iran blijft Iraanse olie kopen"

Volgens het Britse persagentschap Reuters hebben twee Indiase bedrijven overigens bestellingen voor olie vanuit Iran geplaatst met levering in november. Dan dreigen er andere Amerikaanse sancties tegen landen of instellingen die nog olie uit Iran invoeren. Wel zou Delhi minder Iraanse olie kopen dan normaal.

In mei had de Indiase regering nog gezegd dat het land zich enkel houdt aan sancties die zijn overeengekomen door de Verenigde Naties en niet door andere landen. Overigens is ook de Europese Unie bezig met het opzetten vna een systeem waardoor bedrijven uit de Unie handel zouden kunnen blijven drijven met Iran zonder risico te lopen op VS-sancties. India zou een gelijkaardig systeem op poten willen zetten. Zo zou Delhi Iran betalen met Indiase rupees in plaats van in dollars.

Meest gelezen