Hasseltse Jessa Ziekenhuis wil bloed transporteren met drones

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt wil drones gebruiken om snel medicijnen of bloed- en urinestalen naar andere ziekenhuizen te brengen. De eerste testvluchten zijn in de zomer van 2019 gepland.

Ziekenhuizen werken nu al veel samen en daardoor moet er regelmatig iets van het ene ziekenhuis naar het andere ziekenhuis gebracht worden. En het bedrijf Helicus Aero is nu met een aantal ziekenhuizen aan het bekijken hoe dat met drones kan gebeuren.

Sneltransporten
 

"We hebben nu toch wel tot vijf sneltransporten per dag tussen de verschillende campussen", zegt Lieve Ketelslegers van het Jessa Ziekenhuis. "We bekijken of we dat niet met drones in plaats van met auto's kunnen doen."

"Het is niet de bedoeling om organen met drones te gaan vervoeren. Maar voor bijvoorbeeld de pathologie en de klinische biologie kan het wel zinvol zijn. We spreken dan over bloed- of urinestalen en stukjes weefsel die snel onderzocht moeten worden."

Meest gelezen