AP

Kavanaugh: "Ik was emotioneel en heb dingen gezegd die ik beter niet gezegd had"

Kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, Brett Kavanaugh, heeft in een opiniestuk in The Wall Street Journal mea culpa geslagen. Hij geeft toe "te emotioneel" te zijn geweest tijdens zijn getuigenis voor de Senaat vorige week donderdag. Maar toch belooft hij een goed rechter te kunnen zijn, "onafhankelijk en onpartijdig".

Vorige week verscheen Kavanaugh voor de bevoegde commissie in de Senaat die een beslissing moet nemen over zijn voordracht voor het Hooggerechtshof. Het werd een tumultueuze zitting waar de emoties bij momenten hoog opliepen. Kavanaugh wordt door enkele vrouwen die hij kende tijdens zijn studententijd beschuldigd van aanranding en seksueel wangedrag.

De kandidaat-opperrechter haalde tijdens de hoorzitting fel uit, de aantijgingen zijn vals, zei hij. Hij reageerde kwaad en met tranen in de ogen.

President Donald Trump en verschillende Republikeinen prezen Kavanaugh na de zitting, maar bij de Democraten en bij honderden rechtsprofessoren was er veel kritiek. Die laatsten publiceerden een open brief waarin Kavanaugh verweten werd niet over het "judiciële temperament" te beschikken om in het Hooggerechtshof te zetelen.

"Misschien te emotioneel"

Kavanaugh geeft in een opiniestuk in The Wall Street Journal nu toe dat zijn "passionele getuigenis" bij momenten misschien wel te emotioneel is geweest.

"Mijn hoorzitting was krachtig en gepassioneerd. Dat is omdat ik met kracht en passie de aantijgingen tegen mij ontken. Bij momenten spiegelde mijn getuigenis, zowel in mijn openingsverklaring als in mijn antwoord op vragen, mijn overweldigende frustratie over het valselijk beschuldigd worden van daden die compleet het tegenovergestelde zijn van mijn gedrag en karakter. Mijn uitspraken toonden ook mijn diepe onrust en oneerlijkheid over de manier waarop met deze aantijgingen omgesprongen is."

"Ik was heel emotioneel vorige donderdag, meer dan ik ooit geweest ben. Ik was bij momenten misschien te emotioneel. Ik weet dat mijn toon scherp was, en ik zei een paar dingen die ik beter niet had gezegd. Ik hoop dat iedereen kan begrijpen dat ik daar was als een zoon, een echtgenoot en een vader."

Kavanaugh verzekert het publiek er verder van dat hij desondanks gelooft een onafhankelijk en onpartijdig rechter te kunnen zijn, "essentieel voor onze grondwettelijke republiek".

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend"

Meest gelezen