Videospeler inladen...

Markante plekken: een laatste blik in het gesloten waterpretpark Océade in Brussel

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: een laatste blik in het gesloten waterpretpark Océade in Brussel.

Vorig weekend ontving Océade de laatste gasten. Het park sloot na 30 jaar definitief de deuren. Intussen staan de baden en glijbanen droog. Een allerlaatste blik in het populaire waterpretpark.

Nadat de concessie van Meli Heizel in 1987 niet vernieuwd wordt, moet het pretpark plaats ruimen voor een nieuw project: Bruparck. Amper een jaar na de sluiting van Meli Heizel verrijzen er op de terreinen van het voormalig pretpark onder meer een bioscoopcomplex, een miniatuurpark en een waterpretpark. Het waterpretpark, Océade, is de eerste vestiging in België van een Frans bedrijf. Zij baten in eigen land al twee waterparken uit. De Duitse architecten David & Strobilius staan in voor het ontwerp van het complex. In de zomer van 1988 ontvangt Océade de eerste bezoekers.

De waterparken hebben te weinig bezoekers en lijden verlies. In 1992 sluiten de twee Franse vestigingen de deuren. Het park op de Heizel vindt een nieuwe uitbater: Eddy Meeùs, oprichter van pretpark Walibi. Zes jaar later, in 1998, koopt zijn zoon Thierry Meeùs het park op zijn beurt zelf weer over.

In de jaren daarop wordt volop in het park geïnvesteerd en groeit Océade uit tot de derde meest bezochte attractie van Brussel. Er liggen echter andere plannen op tafel voor Bruparck. Het NEO-project. Brussel wil de terreinen herontwikkelen als een mix van wonen, werken en winkelen. Een waterpretpark past niet in dat plaatje.

In 2010 wordt Océade voor het eerst met de sluiting bedreigd, maar er komt uiteindelijk uitstel van executie. Het park kan langer openblijven. Ook in 2013 en 2016 wordt een sluiting nipt ontweken, maar in 2018 is van uitstel geen sprake meer. Océade moet op 30 september, na 30 jaar waterpret, finaal de deuren sluiten.

De inboedel en de glijbanen worden geveild, een Roemeense firma koopt alles op. Al het materiaal verhuist naar de Roemeense hoofdstad Boekarest, waar er een nieuw waterpark mee ingericht wordt. Het interieur en de installaties worden nu ontmanteld, daarna volgt de sloop van het gebouw. Tegen januari 2019 moeten de terreinen leeg en gesaneerd zijn.

Volg onze fotograaf op Facebook en Instagram

Meest gelezen