Peiling: Groen in de lift in Antwerpen, meerderheid wankelt

De huidige meerderheid van N-VA, Open VLD en CD&V dreigt die meerderheid in de Antwerpse gemeenteraad te verliezen. Dat blijkt althans uit een peiling in opdracht van Gazet van Antwerpen. De N-VA zou achteruitgaan, maar blijft incontournable. Groen boekt forse winst, maar een linkse meerderheid zou uitblijven. Mocht deze peiling kloppen, gaat de Scheldestad een aartsmoeilijke formatie tegemoet.

De N-VA van burgemeester Bart De Wever zou terrein verliezen in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. De partij landt op 32,2 procent, 5,5 procent minder.

Groen zou de tweede partij worden. Lijsttrekker Wouter Van Besien springt met zijn partij naar 20 procent, een flinke verbetering vergeleken bij de score in 2012. 

De SP.A met de onafhankelijke lijsttrekker Jinnih Beels komt uit op 13 procent. 

Filip Dewinter en Vlaams Belang groeien door naar 12,6 procent, 2,4 procent beter dan in 2012. 

De PVDA van Peter Mertens lijkt met  8 à 9 procent voorlopig aan haar plafond te zitten.

CD&V verwachtte met vicepremier Kris Peeters als lijsttrekker een stevig resultaat, maar de christendemocraten stranden op 7 procent. 

Open VLD en lijsttrekker Philippe De Backer scoren 5,5 procent, evenveel als in 2012.

De peiling is afgenomen van 5 tot en met 26 september bij 802 respondenten, zowel online (70 procent), op mobiele nummers (13 procent) als op vaste lijnen (17 procent). De maximale foutenmarge voor een percentage van 50 procent en een vertrouwensgraad van 95 procent is 3,6 punten.

Meest gelezen