Michiel De Vijver

Nachtje doordoen in Brussel of gratis muziek in Gent? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

AUDIO: (her)beluister hier het gesprek uit "De ochtend":

Wie slapeloze nachten beleeft, kan vanavond van de nood een deugd maken tijdens "Nuit blanche" in Brussel. Op tal van plekken in de wijk  Marollen kunt u terecht voor gratis nachtelijk vertier. Zo is er een videoperformance in het zwembad en speelt theatermaker Mokhallad Rasem in de Kapellekerk. "Nuit blanche" loopt tot 3 uur 's nachts, maar in die nachtelijke uren is het vaak bijzonder druk, laat de organisatie weten. Tussen 19 en 20 uur heb je de minste kans op wachtrijen.

Oud en nieuw kopen in Brussel

Wie fan is van vintage kleding kan morgen weer terecht in de Sint-Gorikshallen voor de maandelijkse Brussels Vintage Market. Terwijl u in BOZAR kunstenaars en hun werk ontdekt tijdens de Accessible Art Fair. Accessible Art Fair dus, niet te verwarren met de Affordable Airt Fair. De nadruk op deze kunstbeurs ligt op de bereikbaarheid van de kunstenaars, al zijn ze soms bijzonder ingeduffeld:

Kinderen baas

Zowel in Gent, Koksijde als Opglabbeek is er dit weekend extra aandacht voor het kleine grut. In Koksijde strijkt vandaag en morgen de kunstkaravaan van "Camping cultuur" neer. Een festival met gratis (circus)voorstellingen, dat cultuur dichter bij de mensen wil brengen. Zelfs de wafels en de koffie worden u aangeboden. De "Supervlieg" landt morgen dan weer in Opglabbeek. Ook hier kunnen kinderen en hun ouders een gratis namiddag beleven vol theater en workshops.

All rights reserved

In Gent is er morgen het gratis festival "Wildemannen & woestewijven", de 5e editie alweer. Niet toevallig één week voor de verkiezingen, want de organisatoren willen kinderen van 3 tot 12 jaar op deze manier toch een stem geven. Naast theatervoorstellingen is er ook muziek te horen, van Sioen bijvoorbeeld.

"Public space" in Brugge

Zo'n 30 kunstenaars palmen dit weekend de publieke ruimte van Brugge in, met als thema "Unsettled". Er zijn niet alleen voorstellingen, maar u kunt ook het psychiatrisch ziekenhuis Onzelievevrouw bezoeken (dat is het statige, neogotische gebouw aan uw linkerkant, als u met de trein Brugge binnenrijdt), inschrijven voor die rondleiding op het domein doet u hier.  Extra aanrader is de "telefoonhokjesinstallatie" van Kyoko Scholiers, waar u via de hoorn verhalen hoort van mensen die leven aan de rand.

AUDIO: herbeluister de reportage met Kyoko Scholiers uit "De ochtend".

(K)linkeroever

Ook Gent heeft een linkeroever, en op die oever tussen Leie, Lieve en Coupure is er dit weekend het gratis stadsfestival "Klinkeroever". 46 gratis concerten bij handelaars en restaurants in de buurt, laat u verrassen.

Weekend van de klant, verwendag in de bib

Geen "Dag van de klant" meer, maar een heus weekend om klanten te bedanken. Gent is dit jaar gaststad, maar in heel het land kunt u vandaag en morgen terecht voor extra straat- en winkelanimatie. Zelfs heel wat bibliotheken doen mee aan de actie en organiseren dit weekend verwendagen. Prettig weekend!

Meest gelezen